Nielen o navrhovanej konsolidácii verejných financií s Miroslavom Kiraľvargom

Článok

Nielen o navrhovanej konsolidácii verejných financií s Miroslavom Kiraľvargom


Vypočujte a pozrite si rozhovory s prezidentom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) a viceprezidentom pre vonkajšie vzťahy, riadenie a rozvoj podnikania U. S. Steel Košice (USSK) Miroslavom Kiraľvargom, ktoré poskytol agentúre SITA a podcastom SME a Startitup.

V rozhovore pre agentúru SITA upozornil na skutočnosť, že na výdavkovej strane RÚZ identifikovali iba tri položky: zníženie počtu úradníkov, zrušenie rodičovského dôchodku a zásah do valorizácie miezd zdravotníkov. Zdôraznil, že zvýšenie daňového zaťaženie znamená menšiu pravdepodobnosť investícií lokálnych firiem ako aj príchodu zahraničných investorov. Podotkol, že slovenské i európske oceliarstvo trápi dovoz produktov z tretích krajín, ktoré majú dampované ceny. Kým v roku 2000 predstavovala Čína celosvetovo 15 percent výroby oceliarenských produktov, teraz je to viac ako 50 percent.

V rozhovore sa dotkol nášho dekarbonizačného plánu, ktorého cieľom je vyrábať také isté množstvo oceľových produktov, avšak s tým, že emisie skleníkových plynov klesnú o 70 percent.
Japonský Nippon Steel má záujem o celú korporáciu, vrátanie košických železiarní. V súčasnosti manažment a majitelia čakajú na finálne rozhodnutie a nový potenciálny manažment a nový majiteľ tiež chce najprv vedieť, či transakcia bude ukončená a až potom rozhodne, čo ďalej s americkými prevádzkami aj s dekarbonizáciou v U. S. Steel Košice.

V podcaste pre SME sa dotkli nového konsolidačného balíčka, ktoré nedávno prijala vláda na ozdravenie verejných financií. Hovorili o tom, ktoré sektory zasiahne konsolidácia najviac, a ako sa dá pripraviť na opatrenia, ktoré sa každý deň menia.

V podcaste pre Startitup v relácii Let’s Talk Business diskutovali o mnohých kľúčových otázkach, ktoré formujú súčasný stav Slovenska. Rozoberali konkurencieschopnosť krajiny, pričom pozornosť bola venovaná aj vzdelávaciemu systému a jeho vplyvu na trh práce. Hovorili o úlohe Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) v rámci tripartity, o podnikateľskom prostredí na Slovensku, jeho dynamike ako aj o legislatívnych zmenách a nových opatreniach, ktoré majú významný dopad na podnikateľskú sféru.

K problematike navrhovaných konsolidácii verejných financií a ich vplyve na zamestnancov a zamestnávateľov, podnikateľské prostredie na Slovensku a čo trápi slovenský priemysel sa viac dozviete i v článkoch našho denného monitoringu na našom X App Košice:

Monitoring médií 23.9.2024 - U. S. Steel Košice (usske.sk)
video.sme.sk Zamestnávateľ Kiraľvarga: Niektoré firmy môžu zavrieť, niektoré zvýšia ceny a zaplatia to občania

Monitoring médií 24.9.2024 - U. S. Steel Košice (usske.sk)
TASR RÚZ: Opatrenia konsolidácie neboli konzultované so zástupcami zamestnávateľov 
hnonline.sk Ďalšia nahrávka našej konkurencii. Len transakčná daň nám spôsobí manko v stovkách tisíc eur

Monitoring médií 25.9.2024 - U. S. Steel Košice (usske.sk)
SITA: EKONOMIKA: Zvýšenie daňového zaťaženia firiem so sebou prináša riziko poklesu domácich i zahraničných investícií

Monitoring médií 26.9.2024 - U. S. Steel Košice (usske.sk)
SITA: EKONOMIKA: Slovenský priemysel trápi nedostatok pracovnej sily, fabrikám chýbajú tisícky ľudí

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa