Naši čitatelia varia na Veľkú noc skvelé jedlá – môžete sa inšpirovať!

Článok

Naši čitatelia varia na Veľkú noc skvelé jedlá – môžete sa inšpirovať!


Naši čitatelia nám poslali dokopy 15 zaujímavých a inšpiratívnych receptov, podľa ktorých zvyknú variť či piecť na jar, alebo priamo na Veľkonočné sviatky. Prevahu mali recepty na mäsité jedlá.

Aký je ten originálny veľkonočný recept, keď na nete dnes človek nájde aj to, čo nechce?  No predsa ten, ktorý sa ešte pečie, ale domovská „ crew“ (posádka) už chodí „čekovať“ rúru, kedy sa to už bude dať jesť! V mojom okolí nepoznám ženu, ktorá by nepiekla s radosťou a s láskou. Prázdny plech, pery od čokolády, plné bruchá, žiariace oči... Čo je viac? Keď sú moji chlapi doma spokojní a šťastní, tak som aj ja. Dlhé roky (fakt!) som neprezradila recept na môj špeciálny koláč, ktorý nemá názov. Je to jednoducho môj VIP koláč pre VIP ľudí tzv. VIPÁK, napísala Sylvia Husková.

Eva Hunyadiová nám napísala: „Na Veľkú noc už tradične pripravujem Veľkonočnú plnku.  Receptov na plnku  je určite veľa, každý si môže pridať to, čo chce  a dochutiť podľa seba. Plnka sa dá použiť aj na plnenie kurčaťa  alebo na inú príležitosť. Príprava je jednoduchá. Okrem tejto plnky nesmie chýbať  na veľkonočnej mise syrová hrudka, šunka, klobása a vajíčka.“ Eva pridala aj recept na zdravý a rýchly Hrnčekový mrkvový koláčik, ktorého príprava je veľmi jednoduchá. Pripravuje ho nielen na sviatky, ale kedykoľvek, ku kávičke.

Receptov na plnku je skutočne veľa. Ďalší poslal Peter Bodnár, ktorý nám napísal: Podľa našej tradície sa Veľkonočná plnka a šunka nesmie konzumovať ešte pred posvätením. Ako deti sme boli veľmi netrpezliví a chceli sme ju ochutnať už v sobotu, v deň prípravy, ale keďže u nás v obci sa svätilo až vo Veľkonočnú nedeľu ráno, tak sme museli vydržať, ale stálo to zato.“

A do tretice, recept na Veľkonočnú plnku poslala aj Lenka Pásztorová.

Nejaký špeciálny, nový, veľkonočný recept nemám, ale tohto roku urobím na žiadosť dcéry, sladké „fajnotky“ – Crinkles alias Popraskané ďobky. Ak tento recept skúsite, oblížete si prsty ,“ komentovala svoj recept Renáta Karasová.

O svoj obľúbený recept na Nebeské rezy sa s nami rada podelila Eva Polačková. A recept na Pikantné mandle poslala zase Zuzana Bhutaniová.

Alica Mašlejová nám poslala netradičný recept na Chrenovú polievku. Odkiaľ tento recept pochádza? Cez sviatky radi cestujeme po Európe a nasávame atmosféru iných krajín aj s ich špecialitami. Tento recept  sme si priniesli z  návštevy Poľska, konkrétne z Gdaňska,“ napísala.

„Voláme to Mäsová roláda,“ píše k ďalšiemu receptu Gabriela Sinčáková:  „Mám ho od otca, ale túto roládu robíme aj inokedy, nielen na Veľkú noc. Hodí sa na studené misy, ale aj za tepla k nejakému prívarku.“

Ján Diňa nám poslal dva recepty. Ten prvý je na Veľkonočnú roládu z mletého mäsa a druhý na Veľkonočný mäsový syrek.

Dva recepty nám poslala aj Bibiána Pitoňáková: Pečené kačacie stehná v smotanovej cviklovo – chrenovej omáčke a Pečené jarné kuriatka s restovanou zeleninovo – gaštanovou / mandľovou plnkou. Napísala k nim:  „Síce to nie sú typické regionálne veľkonočné pokrmy, ale v našej rodine sú počas sviatkov jari už tradičné.“

Zaujímavý recept na Aspikové vajíčka poslala Malvína Vargová.  Podľa jej receptu plníte dobrotami vyfúknuté vajíčkové škrupiny.  „Vajíčkové škrupinky máme z veľkonočnej hrudky a  tak ich zvykneme takto využiť a celkom dobre to vyzerá na tanieri ,“ napísala.

Za recepty ďakujeme.

Ich autorov odmeníme malými kuchynskými pomocníkmi a zároveň sú pozvaní na ochutnávku, ktorú len pre nich pripravila už na budúcu stredu spoločnosť Delirest.

Recepty našich kolegov na mäsité jedlá nájdete na tomto odkaze:

Veľkonočné recepty: mäsové pochúťky - U. S. Steel Košice (usske.sk)

A recepty na zákusky nájdete tu:

Veľkonočné recepty: sladké pochúťky - U. S. Steel Košice (usske.sk)

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa