Hrnčekový mrkvový koláč
Autor receptu: Eva Hunadyiová
Suroviny:
Cesto: 2 hrnčeky polohrubá múka, 3 hrnčeky nastrúhaná mrkva /4 väčšie ks/, 1 hrnček nastrúhané jablko /2 ks/, 4 celé vajcia, 1 hrnček kryštálový cukor, 1 hrnček olej, 1 balíček prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, 2 lyžičky mletá škorica, štipka soli. Do cesta môžete pridať nasekané orechy alebo sušené ovocie podľa chuti.
Poleva: 2ks kyslá smotana /2x125ml/, 4 ks vanilkový cukor, kôra a šťava y jedného citróna
Postup: Všetky suroviny dáme do misy a dobre premiešame. Pripravené cesto vylejeme na plech /tortová forma 24cm alebo 2x hranatá forma forma 10cmx26cm / a pečieme vo vyhriatej rúre 25 až 30 minút na 180 stupňov.
Medzitým si vymiešame kyslú smotanu s cukrom a citrónom. Koláčík môžete poliať akoukoľvek polevou napríklad citrónovou alebo čokoládovou podľa chuti. Ozdobíme podľa fantázie.
Crinklies alias Popraskané ďobky
Autor receptu: Renáta Karasová
Suroviny: 225 g horkej čokolády – 60 g živoč. masla – 50-100 g kryšt. cukru – 2 vajcia – 225 g hladkej múky – 1 ČL kypriaceho prášku – 1 ČL vanilkového cukru – štipku soli; na obaľovanie – kryštálový a práškový cukor
Postup: Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu a maslo, zmes necháme vychladnúť. Vajcia s cukrom vyšľaháme do penista, pridáme trocha vychladnutú čokoládu; zmes vymiešame dohladka, pridáme preosiatu múku s kypr. práškom, štipkou soli a vanilkovým cukrom. Vytvoríme cesto (malo by byť lepkavé). Necháme ho postáť v chladničke min. 3 hodiny (pokoje môžeme nechať cez noc). Z cesta tvarujeme malé guľky (cca veľkosti orecha), ktoré obalíme najprv v kryštálovom, potom v práškovom cukre. Poukladáme na plech s papierom na pečenie a šup na 10 minút do rúry (teplota 170 stupňov).
Nebeské rezy
Autor receptu: Eva Polačková
Cesto: 250 g polohrubá múka, 250 g práškový cukor, 5 vajec, 10 lyžíc horúcej vody, 10 lyžíc oleja, pol prášku do pečiva
Postup: Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme olej, vodu, muku s práškom do pečiva a nakoniec zľahka ručne vmiešame sneh z bielkov. Cesto upečieme. Vychladnuté potrieme džemom / najlepšie červeným/ a polovicou pudingového krému. Na krém poukladáme piškóty namočené v silnej káve s rumom. Potom na piškóty natrieme zvyšok krému a necháme stuhnúť. Na vrch dáme šľahačku.
Krém: 7,5 dcl mlieka, 3 vanilkové pudingy, 200 g kryštálový cukor, 3 kyslé smotany dobrej kvality /hustejšie/
Postup: V 2 dcl mlieka rozmiešame pudingy, zvyšné mlieko dáme variť s cukrom, keď začne mlieko vrieť, vlejeme pudingy a uvaríme hustú kašu. Po vychladnutí vmiešame kyslé smotany ručne. Na vrch odporúčam karamelovú šľahačku. Upálime 4 lyžice kryštálového cukru na karamel a zalejeme 3 dcl mlieka. Vychladnuté, úplne studené vymiešame s dvoma práškovými šľahačkami. Cez sitko môžeme posypať kakaom.
VIPÁK
Autor receptu: Sylvia Husková
Cesto:
250g práškového cukru
11ks vajíčok (žĺtky a bielka zvlášť)
1ks horkej čokolády nastrúhať
1lyžica kakaa
250g mletých orechov
2lyžice strúhanky
½ prášok do pečiva
Pečieme pri teplote 180°C
Plnka:
200g práškového cukru
1dl uvarenej silnej zrnkovej kávy (použijeme aj zrniečka)
100g horkej čokolády
Zmes miešame nad parou a po vychladnutí pridáme vymiešané maslo s cukrom a žĺtkami:
250g masla
1 vanilkový cukor
2ks žĺtka
Cesto rozdelíme na 2časti, jednu časť natrieme plnkou a položíme na ňu druhú časť. Vrch aj boky potrieme plnkou, posypeme mletými orechmi a dáme do chladničky stuhnúť.