Mäsová roláda
Autor receptu: Gabriela Sinčáková
Suroviny: 1 kg pliecko, 2 lyžice solamylu, 1/4 litra mlieka, 2 lyžice vegety, soľ podľa chuti, grilovacie korenie lyžička, 30 dkg šunky, plátkový syr, 3 vajíčka
Postup: Suroviny zmiešať, odložiť do chladničky asi na 12 hodín, potom rozvaľkať na navlhčenej utierke, na kraj dať šunku, plátkový syr a na to praženicu. Pomocou utierky zrolovať, položiť na pekáč, podliať 1 litrom vody a 1 hodinu piecť v rúre na 185 stupňov
Chrenová polievka
Autor receptu: Alica Mašlejová
Suroviny: voda po vyvarenej údenine (šunka, slanina), čerstvý koreň chrenu (množstvo je potrebné prispôsobiť veľkosti hrnca), šunka, slanina, klobása, vajíčka uvarené na tvrdo, kyslé mlieko, soľ, korenie, smotana (30 – 33 %)
Postup: Najťažšou úlohou je postrúhať chren. Potrebné je cez noc ho nechať vo vode a až potom ošúpať. Keďže má intenzívnu, štipľavú a dráždivú vôňu, je potrebné strúhať ho opatrne, najlepšie vonku. Postrúhaný chren pridávame do vopred pripraveného vývaru po údeninách, varíme cca 20 minút. Rôzne druhy údenín nakrájame na väčšie kocky a pridávame do variacej sa polievky. Vajíčka nakrájame na väčšie kocky alebo polmesiačiky a pridáme ich do variacej sa polievky. Kyslé mlieko pridávame lyžicou tak, aby vznikali hrudky. Osolíme a okoreníme (so soľou opatrne, samotný vývať po údenine môže byť dostatočne slaný).
Nakoniec pridáme smotanu na dochutenie a zjemnenie vône polievky.
Veľkonočná plnka
Autor receptu: Eva Hunyadiová
Suroviny: 10 rožkov alebo žemlí /najlepšie 1-2 dni staršie/, 100 ml mlieka, 50 g masla, 10 vajec 200-400 g údenej šunky /ja robím z odrezkov, ktoré mi zostanú/, petržlenová vňať, medvedí cesnak alebo pažítka, soľ, čierne korenie, strúhanka na vysypanie plechu
Postup: Do misy dáme nakrájané rožky na malé kocky. Pridáme zohriate mlieko a roztopené maslo. Necháme chvíľu postáť, aby rožky zmäkli. Potom pridáme vyšľahané vajíčka a na kocky nakrájanú šunku. Dochutíme bylinkami, soľou a čiernym korením. Premiešame a dáme na plech vymastený maslom a vysypaný strúhankou. Pečieme 25 - 30minút na 180 stupňov.
Veľkonočná pečená plnka
Autor receptu: Peter Bodnár
Suroviny: 20 celých vajec, 1droždie, 8 rožkov alebo žemlí, ktoré vopred vysušíme a pomelieme na strúhanku, 1 menší bôčik, 1 malý kus údeného mäsa, 1 menší kus údenej domácej slaniny, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti, 2 nadrobno nakrájané cibule.
Postup: Pred samotnou prípravou plnky je dôležité si vopred vo vode uvariť bôčik, údené mäso a slaninu spolu v jednom hrnci. Potom ich spoločne pomelieme. Pomelieme s nimi spolu aj cibuľu. Plnku robíme ďalej tak, že v mise poriadne vyšľaháme všetky vajíčka, potom k nim pridáme pomleté mäso so slaninou a cibuľou, prisypeme strúhanku z rožkov a vymiešame. Nakoniec pridáme nadrobno pomrvené droždie a dochutíme soľou a mletým čiernym korením.
Misu prikryjeme a necháme nakysnúť cca 1 hodinu. Po uplynutí času sa plnka vylieva do pekáča (pekáčov), ktorý si vopred vymastíme a posypeme strúhankou. Pekáč má byť naplnený len do polovice. Pečieme v rozpálenej rúre 1 a pol hodiny pri teplote cca 200-220 °C až do nadobudnutia zlatohnedej farby. Po vychladnutí sa plnka pekne vyklopí.
Veľkonočná plnka – trocha inak
Autor receptu: Lenka Pásztorová
Suroviny: 3 čerstvé rožky, 3 diétne párky,15 dkg šunka (pražská, debrecínska), 3 vajcia (surové),1 kávová lyžička vegety, olej, 8 dkg cibuľa
Postup: Nadrobno pokrájanú cibuľu upražíme, pridáme natenko nakrájané pásiky šunky, na kolieska pokrájané párky a chvíľu popražíme i s vegetou (2-3 minúty). Opraženú zmes ešte za tepla vysypeme na vopred pripravené pokrájané rožky (polmesiačiky – hrubé asi 0,5 cm). Všetko spolu zmiešame i s 3 vajíčkami a zmes rozdelíme na 2 časti. Dáme zovrieť asi 2 l vody, pripravíme si 2 mikroténové vrecúška a 4 ks tenšieho špagátu (15 cm). Do vrecka z mikroténu vložíme jednu časť zmesi, vyformujeme valec podobný saláme (pozdĺž salámy zahneme okraje) a na jednom i druhom konci uviažeme. Takto pripravené obe „salámy“ dáme do vriacej vody. Varíme 30 minút. Vyberieme z vody a ešte za horúca salámu vytiahneme z vrecka a necháme vychladnúť.
Po vychladnutí pokrájame a podávame.
Pečené kačacie stehná v smotanovej cviklovo-chrenovej omáčke
Autor receptu: Bibiana Pitoňáková
Suroviny: 4 ks kačacie stehná, cca 2 hrste čerstvo najemno nastrúhaný chren, 1 veľká fľaša jemne strúhanej cvikly v sladkokyslom náleve (alebo domáceho cviklového šalátu bez rasce), 1 – 2 ks šľahačková smotana (30 – 33 %), cca 2 ČL sušená majoránka, 2-3 strúčiky cesnaku, krupicový cukor, mleté čierne korenie, soľ
Postup: ½ fľaše cvikly necháme odkvapkať, nálev si odložíme pre prípad potreby dochutenia omáčky. Stehná osolíme, okoreníme čiernym korením a opečieme do červena nasucho na panvici, najprv kožou dole. Preložíme do vyššieho pekáča aj s výpekom, zalejeme šľahačkovou smotanou tak, aby boli do cca 2/3 zaliate, prikryjeme alobalom a v rúre v tej smotane upečieme .
Stehná po upečení odložíme do tepla, do šľahačkovej omáčky pridáme cviklu, chren, majoránku, prelisovaný cesnak, soľ a cukor podľa chuti. Všetky prísady pridávame postupne, podľa chuti a ostrosti cvikly, chrenu a cesnaku, aby neprebili chuť výpeku a smotany. Omáčka bude mať ružovú farbu po cvikle a má byť jemne sladko-kyslá. V prípade potreby riedime ešte troškou šľahačkovej smotany alebo nálevom z cvikly. Stehná vrátime do omáčky a ešte ich v rúre niekoľko minút prehrejeme, aby sa chute spojili.
Príloha: pečené zemiaky, hranolky, zemiakové krokety alebo dusená ryža.
Pečené jarné kuriatka s restovanou zeleninovo-gaštanovou/mandľovou plnkou
Autor receptu: Bibiana Pitoňáková
Suroviny: 4 ks jarné (baby) kuriatka, 5 ks väčšie mrkvy, 2 ks menšie cvikly, 1 ks stredne veľký petržlen, 1 balenie lúpaných varených gaštanov/ alebo blanšírovaných mandľových plátkov, 30 g anglická slanina, maslo, soľ, mletá rasca, mleté čierne korenie
Postup: Mrkvu, cviklu a petržlen ošúpeme a pokrájame na spôsob julienne – tenučké rezančeky (nie strúhať, pretože potom zelenina pustí veľa vody, plnka stratí chuť aj formu). Anglickú slaninu pokrájame na drobné kocky a opražíme na panvici, v prípade potreby pridáme trochu tuku, vložíme pokrájanú zeleninu, osolíme, pridáme štipku čierneho korenia a trošku mletej rasce. Všetko restujeme, príp. dusíme takmer domäkka. Odstavíme, necháme trošku vychladnúť a pridáme nahrubo nasekané gaštany – podľa chuti. Ak použijeme namiesto gaštanov plátky mandlí, tie už nesekáme. Kuriatka osolíme zvonku aj zvnútra, do každého vložíme tenký plátok masla a plnku. Otvor uzavrieme špáradlom. Vložíme ich do maslom vymasteného pekáča, navrch pokladieme plátky masla a dáme piecť do rúry na 210*C na cca 10 min a potom rúru zmiernime na 180*C a pečieme cca 45 min. Počas pečenia kuriatka obrátime a podlievame výpekom, podľa potreby prilejeme trocha vody.
Príloha: gratinované, príp. dusené zemiaky, zemiaková kaša, dusená ryža, zeleninové prílohové šaláty
Veľkonočná roláda z mletého mäasa
Autor receptu: Ján Diňa
Suroviny: 1 lístkové cesto (chladené s papierom na pečenie), 1 kg mletého bravčového mäsa, 2 vajíčka, soľ , čierne korenie, majoránka, 1 cibuľa, strúčik cesnaku, kečup, strúhanka,plnotučná horčica na potretie
NA PLNENIE: 100 g oravskej alebo anglickej slaniny , 10 ks plátkového syra, 3 vajíčka uvarené na tvrdo, 1 kápia (môže byť aj sterilizovaná) ,5 ks kyslých sterilizovaných uhoriek (môžu byť aj pikantné)
NA POTRETIE: 1 rozšľahané vajíčko, mletá rasca, sezamové semiačka
Postup: Pripravíme si mäsovú hmotu: do mletého mäsa pridáme vajíčka, nadrobno nakrájanú cibuľu s pretlačeným cesnakom, podľa chuti - soľ, čierne korenie, majoránku a červenú papriku, na spevnenie za väčšiu hrsť strúhanky. Všetko dôkladne premiešame. Lístkové cesto položíme na stôl spolu s papierom na pečenie. Potrieme tenkou vrstvou kečupu. Na cesto navrstvíme mäsovú zmes, ktorú potrieme jemne horčicou. Postupne, z jedného kraja ukladáme na seba: najprv plátkový syr a na vrch potom krájanú slaninu. Nedávame to až do konca, aby sa roláda dala dobre zvinúť. Po strane, po ktorej budeme roládu vinúť, naukladáme na polovice nakrájané vajíčka, uhorky a papriku nakrájanú na pásiky. Pomocou papiera na pečenie roládu pomaly zvinieme. Pri každom zatočení jemne roládu zatlačíme. Po stočení roládu spolu s papierom na pečenie prenesieme na plech. Po celej dĺžke lístkové cesto rolády jemne nožom narežeme, alebo popicháme vidličkou. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme mletou rascou a sezamovými semienkami. Rúru zohrejeme na 180 stupňov (spodný a vrchný ohrev) a pečieme cca 1 hodinu
Veľkonočný mäsový syrek
Autor receptu: Ján Diňa
Suroviny: 10 vajec, 1 sendvič alebo 10 rožkov, 250 g bravčový bôčik, 125 dkg údená šunka (napr. údené rolované pliecko, údená bravčová krkovička), 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 kocka droždia, mleté čierne korenie, 1 KL soli, petržlenová vňať , ochucovadlo, mlieko, šťava z údeného mäsa (cca 1,5 dcl), masť na vymastenie pekáča
Postup: Údenú šunku a bôčik uvaríme a pokrájame na menšie kúsky (môžeme aj pomlieť na mäsovom mlynčeku). V troche mlieka namočíme droždie a necháme nakysnúť. Na strúhadle nastrúhame cibuľu s cesnakom, alebo nakrájame nadrobno. Nasekáme najemno petržlenovú vňať. Sendvič alebo rožky si pokrájame na menšie kocky a dáme do väčšieho hrnca. Pokvapkáme ich šťavou z údenej šunky. Pridáme žĺtka, nakrájaný bôčik a údenú šunku, nakysnuté droždie, cibuľu s cesnakom, podľa chuti korenie, ochucovadlo a petržlenovú vňať. Všetko spolu zľahka premiešame. Nakoniec do zmesi pridáme vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a dôkladne premiešame. Plnku dáme do masťou vymasteného pekáča. Na vrch plnky ešte dáme na niektoré miesta lyžicou trochu masti. Naplnený pekáč vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov (horný a dolný ohrev) a pečieme približne 1 hodinu. Podávame k údenej šunke, vajíčkam, vaječnému syrku..
Aspikové vajíčka
Autor receptu: Malvína Vargová
Suroviny: 1ks želatína číra, 1 ks zeleninový bujón, šunka, hrášok, kukurica, kapia, petržlenová vňať / pažítka, cca 10 vajíčkových škrupiniek + obal na vajíčka k práci
Postup: Najprv si vyfúkneme vajíčka, tak že len z jednej strany - špičky urobíme dierku, ktorú môžeme zväčšiť až tak, aby sa cez ňu dali prepchať jednotlivé suroviny. Potom do vajíčok navrstvíme ľubovoľne šunku, kukuricu, hrášok, kapiu a petržlenovú vňať. Pripravíme si želatínu podľa návodu, ale namiesto vody dáme zeleninový bujón. Keď začne želatína tuhnúť tak ňou zalejeme vajíčka až po vrch a necháme poriadne stuhnúť.
Vajíčka zbavíme škrupinky a servírujeme s ostatnými veľkonočnými dobrotami.
Pikantné mandle
Autor receptu: Zuzana Bhutaniová
Suroviny: 500 g mandlí, 4ČL hnedého cukru, 4ČL soli, 1ČL korenia čili, 2 ČL karí korenia alebo mletej papriky alebo korenia podľa fantázie, bielok
Postup: Nepražené umyté mandle rozložíme na plech a 20 minút opekáme dozlata v rúre vyhriatej na 150 stupňov. Plechom občas zatrasieme, aby sa prepiekli rovnomerne. Z bielka vyšľaháme sneh, pridáme cukor, soľ, čili, korenie podľa výberu a nakoniec trochu vychladnuté mandle. Miešame, až sa v zmesi dobre obalia. Opäť ich vysypeme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme na pol hodinu do rúry. Občas ich obrátime, aby sa nelepili na papier ani jedna o druhú. Po upečení rozdelíme do uzatvárateľných sklenených fliaš.