Monitoring médií 31.1.2024

Článok

Monitoring médií 31.1.2024


e.dennikn.sk: Železiarňam Podbrezová sa po rekordnom zisku prepadli zákazky a utrpeli jeden z najťažších rokov, 30.01.2024

Predvlani dosiahli mnohé veľké slovenské fabriky rekordné zisky, hoci sa báli, že pre drahé energie prerobia. Minulý rok nastal opačný paradox. Panika ustúpila, no viacerým firmám sa hospodárenie výrazne zhoršilo.
Ako prvý oznámili päťnásobne medziročné prehĺbenie svojej vlaňajšej straty na 10 miliónov eur oravskí ferozliatinári z OFZ. A teraz je už jasné, že si vlani výrazne pohoršili aj Železiarne Podbrezová. Predvlani si kľúčový horehronský zamestnávateľ s celkovo tritisíc zamestnancami pripísal ďaleko najvyšší zisk v histórii. Medziročne mu vtedy vystrelil zo šesť až na 49 miliónov eur. No teraz jeho čelní predstavitelia v podnikovom magazíne Podbrezovan bilancujú, že vlaňajšok bol oveľa ťažší. Výrobcovi rúr pre stavebníctvo aj automobilový priemysel sa zákazky medziročne prepadli až o 27 percent. Konečný finančný výsledok zatiaľ nie je jasný, zverejnili iba to, že sa udržal v kladných číslach.

Čo je za prepadom železiarní
Predvlani sa fabrikám výrazne zvýšili ceny energií, no kto si ich nakúpil za nižšie ceny vopred, ako práve podbrezovský podnik, mohol ťažiť z veľkého oživenia dopytu. Vlani sa však európsky trh s oceľou prepadol hlavne pre opätovný rast dovozov z lacnejšej Ázie. Odbyt európskych oceliarní začal znova klesať.
Už skôr na vlaňajšie zhoršenie trhu upozorňovali aj najväčšie domáce oceliarne – košické huty amerického U. S. Steel. Tým už predvlani klesol zisk zo skoro 650 na 333 miliónov eur a vlaňajší rok bude ešte slabší. Za prvých deväť mesiacov minulého roku fabrika dohromady zarobila iba 23 miliónov eur.
Okrem ázijskej konkurencie pribrzdila európskych oceliarov aj nižšia výroba áut, ktorá bola naďalej limitovaná postcovidovým nedostatkom čipov aj iných dielcov. Útlm prišiel aj do stavebníctva, nakoľko ceny bytov boli stále vysoké, no úroky na hypotékach sa ďalej zvyšovali.
Líder podniku Vladimír Soták však vo svojom novoročnom príhovore vraví, že aj napriek zhoršeniu na trhu sa im situáciu podarilo zvládnuť ešte celkom dobre. Firma sa neprepadne do straty ako to naposledy bolo v prvom covidovom roku 2020 s trojmiliónovým mínusom. Vlani si aspoň udržala kladný výsledok. Podarilo sa to ale len za cenu veľkého úsilia a míňania starších rezerv.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa