Fontána žije aj vďaka hutníkom

Článok

Fontána žije aj vďaka hutníkom


Fontána pred divadlom opäť púta pozornosť. Tak ako železiarne pred takmer 40 rokmi pomohli s jej výstavbou, pomohla pred rokom Nadácia U. S. Steel aj s jej rekonštrukciou. 

Prezident košického U. S. Steelu Jim Bruno poslal pozdrav už pred otvorením fontány, v ktorom zdôraznil, ako je pre zamestnancov hutníckeho kombinátu dôležité spojenie kultúry a celého regiónu: „Košická Hlavná ulica je centrom a fontána pred divadlom je priam ikonickým miestom pre každého Košičana. Pred desiatkami rokov sa neobvyklé technické riešenia pri stavbe fontány dopracovali v dielňach železiarní. A tak železiarne aj teraz vstúpili do projektu, ktorý spája umenie, tradície a najmodernejšie technológie.“

Na ovorení sa zúčastnili viceprezidenti Silvia Gaálová, Elena Petrášková a Miroslav Kiraľvarga, ktorý tesne pred spustením fontány spomínal na moment, keď prišiel primátor Jaroslav Polaček s požiadavkou o podporu diela.  Išlo o rozsiahlu rekonštrukciu a teda aj o veľký obnos peňazí a hutníci nezaváhali a zásadne pomohli. Vďaka spolupráci a finančnej pomoci od Nadácie U. S. Steel Košice, fontána od prvých sekúnd robila radosť hlavne stovkám detí, ktoré netrpezlivo očakávali, čo sa bude diať.  Generálny riaditeľ Národného divadla v Košiciach Ondrej Šoth vyzdvihol technické vylepšenia, ktoré vďaka najnovším digitálnym technológiám umožnia predstavenia a záznamy z vystúpení v divadle prenášať na vodnú clonu vytvorenú fontánou.

Ak by vás zaujímala celá história priestoru fontány, v parku bude možné vidieť  výstavu o jej historických premenách. Tá bude verejnosti k dispozícii do 30. septembra 2024. Výstava Príbeh Spievajúcej fontány približuje míľniky v histórii ikonickej fontány od roku 1935 až po jej súčasnú podobu.

Foto: Ján Kisucký

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa