Začína sa medzinárodný organový festival

Článok

Začína sa medzinárodný organový festival


Od 11. do 27. septembra sa uskutoční 53. ročník Medzinárodného organového festivalu Ivana Sokola. Tento kráľovský nástroj sa rozozvučí na dvanástich podujatiach.

Festival okrem iného ponúkne Organovú akadémiu, inovatívny projekt Franza Danksagmüllera v Košiciach a v Gelnici,  koncert v Dome umenia pri príležitosti nedožitého 80. výročia narodenia Jozefa Podprockého, s orchestrom ŠFK a dvomi sólistami, čo je tiež nezvyčajná udalosť. Dva koncerty budú patriť stému výročiu úmrtia Pucciniho, lektorský koncert Balázsa Szabóa zasa dvojstému výročiu Brucknerovho narodenia a chýbať nebudú ani diela J. S. Bacha.

Medzi festivalové destinácie sa okrem Košíc tento rok dostali Kežmarok, Rimavská Sobota, Gelnica, Sabinov, Prešov a Spišská Nová Ves.

Kompletný program Medzinárodného organového festivalu Ivana Sokola nájdete na webe Štátnej filharmónie Košice, vstupenky si kúpite online na www.sfk.sk,  alebo v pokladni Domu umenia.

„Organ ako nástroj má vyše dve tisícročnú históriu. Tak, ako je rozdiel medzi románskymi kostolmi, gotickými katedrálami a stavbami 20. storočia, podobne sa vyvíjali organy – po architektonickej, technickej aj zvukovej stránke. Každý nástroj je iný, neexistujú na svete dva rovnaké organy a až na prenosné formy bývajú pevne späté s priestorom, kde stoja. Celé toto spektrum a skladby od stredoveku až po súčasnosť, ktoré organ ako nástroj ponúka, sa snažíme prezentovať, ukázať na mape Európy, že Košice a náš organový festival sú tu a poukázať na bohaté kultúrne dedičstvo, ktoré máme aj vo forme pamiatok a organov,“ uviedol manažér a dramaturg festivalu Štefan Iľaš zo Štátnej filharmónie Košice, ktorá je hlavným organizátorom festivalu.

Na titulnej snímke je organ v Novom evanjelickom kostole v Kežmarku.

Foto: Dávid Hanko

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa