Päť minút s hosťujúcim šéfkuchárom

Článok

Päť minút s hosťujúcim šéfkuchárom


V piatok hosťoval v jedálni vo Vstupnom areáli šéfkuchár Marek Ort. Pripravil pečené kuracie stehno na spôsob bažanta s pečenou koreňovou zeleninou a zemiakovými šúľancami s údenou paprikou a slaninou. Prezradil, ako zachovať chuť koreňovej zeleniny.

“Zelenina je len tak ľahko orestovaná na masle, aby nebola úplne mäkká a nerozpadávala sa. Pripravujem ju radšej chrumkavú, aby držala svoj tvar a mala aj peknú farbu. V podstate sa iba sparí na masle a dochutí, je to hotové za pár minút.”

V kuchyni Delirestu bol už od piatej rána a variť v “cudzej” kuchyni mu problém nerobí.

“Kdekoľvek varím, prichádzam radšej skôr, aby som mal nejakú časovú rezervu, pretože v kuchyni sa môže stať čokoľvek. Napríklad niečo nefunguje, niečo vypadne, nie je dodané. Varím radšej v kľude, bez stresu. Nie je problém raz alebo dva krát za mesiac variť v “cudzej” kuchyni. Vždy sa prispôsobím danej prevádzke. Kuchyne fungujú na deväťdesiat percent rovnako, veci sú uložené všade takmer rovnako, takže človek sa za chvíľu zorientuje a vie, čo  kde má."

A ako relaxuje šéfkuchár?

“Už dva roky s prestávkami behávam. Ale teraz som si dal výzvu, že za 30 dní prebehnem sto kilometrov. Vychádza to na 3,33 kilometra denne. Začal som tento mesiac a zatiaľ sa mi to darí dodržiavať.” Marek zdieľa túto svoju výzvu na sociálnych sieťach, kde uvádza odbehnuté vzdialenosti. Dúfa, že tým niekoho inšpiruje.

Na východ Slovenska prichádza pracovne čoraz častejšie. Chystá sa sem aj v predvianočnom období, v rámci spolupráce s Františkom Sedlákom, šéfkuchárom Delirestu, ktorý varí v Repre reštaurácii vo Vstupnom areáli. Spolu účinkovali aj v relácii Bez servítky, odvysielanej minulý týždeň.

“Feri prišiel za mnou do Šamorína a robili sme degustačnú večeru, ktorú som organizoval. Spolu sme pripravili menu aj varili. Teraz by sme to radi urobili naopak. Dolaďujeme detaily a pred vianocami by sme radi zorganizovali vianočnú degustačnú večeru tu v Košiciach. Ľudia sa  určite majú na čo tešiť.”

Má aj šéfkuchár obľúbené jedlo?

“Najradšej mám dezerty. A tie aj najradšej pripravujem v rámci degustačných večerí. Je to  posledný chod,  taká posledná bodka. Človek sa s tým dokáže viac vyhrať, pretože dezerty sa  podávajú za studena. Mám teda viac času na prípravu a zdobenie. A sladké mám rád.”

Piatkový obed od Mareka Orta bol pomyselnou bodkou pracovného týždňa a chutil naozaj výborne. Uskutočnil sa vďaka projektu Delirest - Obed v práci. 

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa