Únia predstavila dlho očakávaný strop cien plynu

Článok

Únia predstavila dlho očakávaný strop cien plynu


Cenové obmedzenie sa bude týkať iba pätiny objemu obchodu na holandskej burze. Tiež bude podrobený viacerých kontrolným mechanizmom, aby neznížil dodávky plynu alebo nezvýšil dopyt po fosílnom palive.

Európska komisia (EK) v utorok (22. novembra) po mesiacoch tlaku zo strany krajín EÚ predložila návrh opatrenia na obmedzenie nadmerných cien plynu.

Takzvaný „mechanizmus korekcie trhu” sa bude vzťahovať na hlavný obchodný uzol EÚ s plynom, holandský TTF, a jeho cieľom je obmedziť nadmerné ceny, ktoré nesúvisia s globálnymi cenovými skokmi.

Ak krajiny EÚ tento limit schvália, bude platiť jeden rok a do platnosti vstúpi, ak sa splnia dva spúšťacie faktory:

  • ceny na mesiac dopredu v holandskej TTF prekročia 275 eur počas dvoch týždňov
  • rozdiel medzi cenou TTF a globálnou cenou skvapalneného zemného plynu (LNG) bude 58 eur alebo viac.

Európsky regulačný orgán ACER bude trhy monitorovať. Ak budú kritériá splnené, zverejní sa oznámenie a aktivuje sa mechanizmus, ktorý zabráni obchodovaniu s produktmi na mesiac dopredu nad stanovenú cenu.

Ak potom ceny klesnú alebo ak budú vysoké aj ceny na svetových trhoch, cenový strop sa deaktivuje.

Limit bude obmedzený na obchodovanie na mesiac dopredu
Podľa návrhu Komisie sa strop bude vzťahovať na ceny na mesiac dopredu na hlavnom obchodnom uzle EÚ s plynom, holandskom TTF, ktorý predstavuje približne 80 percent obchodu. Podľa vysokopostaveného úradníka EÚ to bude mať následne vplyv aj na ostatné uzly, keďže sa používa ako referenčný bod.

Limit sa však bude vzťahovať len na produkty na mesiac dopredu, čo predstavuje „približne 22 percent” obchodu v holandskej TTF, dodal úradník. Spotové produkty a produkty na nasledujúci deň nebudú pokryté, pretože by to ohrozilo likviditu na krátkodobých trhoch a mohlo by to ovplyvniť bezpečnosť dodávok.

Mimoburzové obchodovanie je tiež vylúčené, pretože sa nedá jednoducho monitorovať. Podľa neoficiálneho dokumentu, ktorý bol minulý týždeň zaslaný krajinám EÚ, ho chce Komisia využiť ako takzvaný „bezpečnostný ventil” na zabezpečenie bezpečnosti dodávok v Európe.

Výkonná moc EÚ teraz poukazuje na veľké množstvo ochranných opatrení zabudovaných do mechanizmu. Patrí medzi ne požiadavka, aby sa cenový strop začal uplatňovať až potom, čo bude cena vysoká aspoň dva týždne. To má zabrániť destabilizácii trhu jeho neustálou aktiváciou a deaktiváciou.

Európska komisia sa tiež v prípade hroziacej aktivácie obráti o radu na orgány, ako sú Európska centrálna banka, Európsky orgán pre cenné papiere a trhy a sieť prevádzkovateľov prepravných sietí pre plyn (ENTSO-G), ktoré monitorujú bezpečnosť dodávok a stabilitu trhu.

Návrh v pravý čas
Návrh sa očakával už niekoľko týždňov po tom, ako bola táto myšlienka predložená a lídri EÚ sa na nej v zásade dohodli v polovici októbra. V niektorých hlavných mestách EÚ sa však prejavila frustrácia z pomalosti EK pri predkladaní návrhu potrebného na jeho realizáciu.

To viedlo k tomu, že niektoré krajiny pohrozili zablokovaním ďalších opatrení navrhovaných Komisiou, napríklad povinného spoločného nákupu plynu a záložnej dohode o solidarite v prípade núdze. Tá sa má prijať na štvrtkovom zasadnutí ministrov energetiky (24. novembra).

Cenový strop najviac podporovali Belgicko, Taliansko a Grécko. Naopak proti bolo najmä Nemecko a Holandsko.

Celý článok si môžete prečítať na  Únia predstavila dlho očakávaný strop cien plynu

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa