U. S. Steel je ako jedno obrovské súkolie!

Článok

U. S. Steel je ako jedno obrovské súkolie!


Prvá skupina návštevníkov FSD odchádzala z USSK nadšená a s množstvom zážitkov.

Nový formát Family Safety Day zažíval v máji premiéru na viacerých poliach: nové video, súťažný kvíz, dve stovky výhercov a medzi nimi aj tí, ktorí dostali šancu pozrieť si výrobný areál. Dvadsať šesť ľudí, zamestnanci spolu s rodinami či priateľmi sa zišli v sobotu ráno 27. mája pred budovou vonkajších vzťahov. Privítal ich tam riaditeľ pre vonkajšie vzťahy Ján Bača a takisto generálny riaditeľ pre environment Miloš Fodor, keďže celé 1. kolo FSD sa tematicky venovalo ochrane životného prostredia.

Na prehliadku USSK by nestačil ani celý deň, preto si najskôr všetci pozreli film a aspoň obrazne nakukli aj na tie prevádzky, ktoré neboli v programe exkurzie. Potom už vyzbrojení ochrannými pomôckami z Centra OOPP sa vydali na svoju prvú zastávku: pozrieť si hasičský útvar a jeho techniku. Hasičské vozidlá umožňujú nielen hasenie, ale aj napr. vyslobodenie ľudí z havarovaných áut či horiacich priestorov, a to až do výšky 30 metrov s použitím výsuvného rebríka. Niektorí si neváhali osobne vyskúšať hasičský výstroj. „Fúha, dá to zabrať, v tomto dýchať, utekať a pracovať,“ ocenili fyzickú zdatnosť hasičov. Zmenový veliteľ Jozef Valečko a Peter Vrana i ďalší hasiči nám ukázali všetko, čo používajú pri výjazdoch. Práve keď pustili prúd vody z vysokého rebríka, ktorý okolo nás vytvoril dúhu, sa z reproduktorov hasičov spustil alarm a my sme boli neplánovane svedkami výjazdu k horiacemu autu.

Miloš Fodor, ktorý bol jedným zo sprievodcov, nemohol nevyužiť príležitosť odprezentovať aj monitorovacie vozidlo environmentálneho útvaru a pohovoril aj o automatickom monitorovaní a zbere dát zo zdrojov znečistenia. Počas celej prehliadky vysvetľoval, kde všade je výroba železa, ocele, ale aj finálnych produktov prepojená s chémiou, ochranou ovzdušia, vôd či spracovaním odpadov. Práve v DZ Oceliareň, Vysoké pece a Koksovňa, ktoré si návštevníci pozreli z autobusu, sme zrealizovali najväčšie investičné environmentálne projekty.

Ďalšia zo zastávok bola v DZ Energetika. O energiách hovoríme v posledných rokoch stále naliehavejšie a budú aj témou 2. kola FSD, ktoré začína 1. júna. V energetickom dispečingu sa návštevníci dozvedeli o takmer troch desiatkách energetických médií, ktoré naši energetici nakupujú, vyrábajú, rozvádzajú, monitorujú a desiatky monitorov videli aj v dispečingu teplárne. Efektívnym hospodárením s energiami, vodou, parou či sekundárnymi hutníckymi plynmi dokážeme usporiť milióny eur.

Žiara, sálavé teplo i hluk valcovacích stolíc privítal návštevníkov v teplej valcovni. Kráčali popri teplej širokopásovej trati a sledovali od narážacích pecí až po navíjačky, ako sa 8-metrová brama mení na rozvalok a nakoniec na tenký plech dlhý stovky metrov, navinutý do zvitku. „Ak budem odteraz kráčať po oceľových schodoch s týmto slzičkovým vzorom, budem si vedieť predstaviť, ako takýto plech vyrobili,“ začuli sme kúsok rozhovoru.

Úplne iný priestor a úplne iná linka bola poslednou zastávkou našich víkendových hostí. V hale pozinkovne č. 3 by sa dalo, obrazne povedané, prejsť aj v lodičkách. Zásobníky chodili hore a dole, pokiaľ kontinuálna linka na moment zastala na vstupnom či výstupnom úseku, robota Milana sme zastihli či čistení zinkovej vane od trosky a všetko fungovalo ako švajčiarske hodinky až po nakládku zabalených zvitkov na kryté vagóny či nákladné autá. „Slovensko, Nemecko, Rumunsko...,“ čítali návštevníci destinácie našich plechov, určených na výrobu karosárskych dielov, bielej techniky či rôzne stavebné využitie.

Cestou späť na areál sa ešte dozvedeli aj o mnohých dobročinných aktivitách firmy a jej zamestnancov, ktorí pomáhajú, kde je to práve treba. Najbližšie sa stretnú počas dobrovoľníckych dní Hutníci pre Košice a okrem darovania krvi a zbierky pre zariadenia Arcidiecéznej charity Košice pomôžu botanickej i zoologickej záhrade, centru pre deti a rodiny i detskej železnici a rovnako tak aj útulku pre zvieratá. Stačí sa len na intranete zaregistrovať a pridať sa.

Určite príjemnou bodkou za bohatým dopoludním bol spoločný obed v repre reštaurácii na Vstupnom areáli. „A to stále ešte nie je  všetko,“ gradoval náladu  Ján Bača po tom, čo každá rodinka dostala tašku s ekologickými výrobkami od generálneho manažéra pre environment a rozlúčil sa za celý organizačný tím: „Veríme, že ste si spolu s nami užili tento deň a nech Vám ho pripomínajú aj darčeky s logom firmy, ktoré ukrýva tento modrý ruksak.“

 

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa