Trápi vás alergia?

Článok

Trápi vás alergia?


Máte nádchu, pocit stále upchatého nosa, kýchate, kašlete? Máte opuchnuté a slziace oči? A trápia vás tieto problémy už dlhšie? Najvyšší čas vyhľadať lekára.

Momentálne sú na vzostupe tzv. peľové alergie. Hoci drevinám už končí fáza kvitnutia, pre trávnaté porasty začína raj. A to je žiaľ aj raj alergií, ktoré v uplynulých rokoch pribúdajú mimoriadnym tempom. Každý alergik si vie dohľadať, čo práve v tomto období kvitne, aj v závislosti od lokality, kde žije. Informácie nájde na stránke RÚVZ: https://www.pelovespravodajstvo.sk/verejnost/aktualne

Pele nám ostávajú na vlasoch, na pokožke, na okuliaroch, preto si ich alergici musia často zmývať. Na pravidelné čistenie nosovej sliznice je vhodné používať výplach morskou vodou alebo inými na to určenými prípravkami. Vetrať je potrebné v skorých ranných hodinách, keď vo vzduchu nevíri ešte veľké množstvo peľových častíc, aby sme si ich nepúšťali zbytočne do miestnosti. Situácii môže každý pomôcť aj kúpou špeciálnej sieťky na okná proti peľom, prípadne čistička do domácnosti.

Alergik by sa mal vyhnúť rizikovým činnostiam, ako je napríklad kosenie trávy, predovšetkým v období peľovej alergie. Takisto sa odporúča tzv. klimatoterapia, pobyt pri mori či na horách.

Testy na alergiu sú nenáročné a nie sú bolestivé. Základom sú kožné testy (“prick“ - vpichové testy), slúžia na potvrdenie precitlivenosti (alergie) na peľové, roztočové, živočíšne alebo potravinové alergény.

Alergo-imunológ na  kožu predlaktia aplikuje potenciálny alergén a pomocou lancety – jemnej ihličky vtlačí látku  do hornej časti pokožky. Takto otestuje 20 alergénov naraz a po  15 - 20 minútach odčíta kožnú reakciu. Okrem kožných testov sa realizujú aj krvné testy, ktoré ukážu hladinu špecifických imunoglobulínov IgE – protilátok zodpovedných za alergickú reakciu na príslušný  alergén. Pri pozitivite viacerých alergénov je dôležité určiť tzv. hlavný/dominantný alergén.

Ilustračné foto: freepik.com

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa