Súťažte s Auto Gabriel: Jazdite mesiac v elektrickom SUV Škoda Enyaq

Článok

Súťažte s Auto Gabriel: Jazdite mesiac v elektrickom SUV Škoda Enyaq


Ponuka vozidiel Škoda pokrýva z pohľadu elektrifikácie všetky oblasti. Zákazníci si môžu kúpiť mild-hybridné modely e-TEC, plug-in hybridy a BEV (batériové elektrické vozidlo). Každá z týchto technológií funguje odlišným spôsobom, no základom je vždy elektrický motor a batéria. Aký je teda rozdiel medzi plug-in hybridom, hybridom a elektromobilom?

Hybrid (HEV) alebo mild-hybrid, alebo ako ho Škoda označuje e-TEC  kombinuje spaľovací motor s elektrickou sústavou. Elektrický motor sa využíva napríklad pri štarte, rozjazde, alebo keď je krátkodobo potrebný vyšší výkon. Takáto spolupráca šetrí spaľovací motor a zároveň znižuje emisie CO2. A to všetko bez toho, aby si to vodič všimol. Malá 48 V li-ion batéria sa nabíja buď jazdou, alebo brzdením prostredníctvom rekuperácie. Nie je ju teda možné nabíjať z externého zdroja.
V požičovni RentAuto si viete požičať hybridný model Škoda Octavia e-TEC na celý víkend za 90 € s DPH.

Plug-in hybridné vozidlá (PHEV) kombinujú klasický spaľovací motor s elektromotorom. Batéria sa nabíja rekuperáciou, spaľovacím motorom alebo aj z externého zdroja, teda z bežnej domácej zásuvky, z wallboxu alebo verejnej nabíjacej stanice.  PHEV môže jazdiť v čisto elektrickom režime, ale dojazd je obmedzený na 50 až 70 kilometrov, čo pre drvivú väčšinu ľudí postačuje na každodennú jazdu do práce alebo do obchodu.

Na rozdiel od e-TEC vozidiel majú plug-in hybridné modely výrazne väčšiu batériu a silnejší elektrický motor. Batéria má kapacitu cez 10 kWh a elektrický motor sa výkonom dokáže vyrovnať bežným spaľovacím motorom. Je teda dostatočne výkonný pre každodennú bežnú jazdu v plne elektrickom a lokálne bez emisnom režime. Pretože plug-in hybridné modely je možné nabíjať z externého zdroja, batériu je vhodné nabíjať vždy, keď je to možné. Dlhodobo jazdiť s vybitou batériou nie je správne, nakoľko sa nevyužíva potenciál elektrickej sústavy pre znižovanie emisií a celkovej priemernej spotreby paliva.

Elektrické vozidlo (BEV)  nemá spaľovací motor. Pre pohon je využívaná kombinácia elektromotora a veľkej batérie. Tá sa často nazýva vysokonapäťová, alebo presnejšie trakčná batéria. Elektromobily ponúkajú na čisto elektrický pohon niekoľkonásobne vyšší dojazd ako plug-in hybridy

Pre väčšinu elektromobilov platí, že čas potrebný na nabitie od 10 do 80 percent je rovnako dlhý, ako nabitie od 80 do 100 percent. Ak to nie je potrebné, batériu sa neodporúča nabíjať na 100 percent a vybíjať pod 10 percent. Dôvodom je nižšia záťaž na batériu a tým menšie opotrebenie, teda predĺženie životnosti akumulátora.

Z ponuky autopožičovne RentAuto si viete vybrať Škoda Enyaq iV alebo Enyaq Coupé RS iV, ktoré sa na verejnej rýchlo nabíjačke nabijú na 80% za cca 28 min.

Ste pripravený na elektrickú mobilitu? Nič neprekoná vlastnú skúsenosť. Využite skvelú príležitosť a zapojte sa do našej súťaže o elektrické SUV vozidlo Škoda Enyaq na celý mesiac od požičovne RentAuto. 

Na to, aby ste správne odpovedali, máte týždeň. Vaše odpovede čakáme do 25. marca a meno výhercu zverejníme o deň neskôr.

Súťažné kolo bolo uzavreté.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa