Šikovný pomocník do hôr

Článok

Šikovný pomocník do hôr


Jeseň je ideálny čas na turistiku. Na ceste po horách sa však môže stať hocičo, preto je dobré mať po ruke spoľahlivého pomocníka. Vedeli ste, že Horská záchranná služba (HZS) takého šikovného pomocníka ponúka vo forme aplikácie?

Turisti tu nájdu všetky potrebné informácie na jednom mieste. Medzi jej hlavné funkcie patria:

Privolanie pomoci jedným tlačidlom: V prípade núdze si môžete privolať pomoc jednoducho a rýchlo. Aplikácia zdieľa vašu polohu so záchranármi a poskytuje ďalšie dôležité informácie, ktoré môžu urýchliť záchrannú akciu. Spojí vás s Horskou záchrannou službou aj v prípade, že signál vášho operátora je slabý a nedokážete nadviazať telefonický hovor. Núdzová správa s vašou polohou tak odíde prostredníctvom SMS, ktorá je na signál menej náročná než volanie. Zaujímavosťou je, že na správnu funkciu systému nie je potrebné internetové pripojenie.

Elektronická kniha vychádzok a túr: Pred každou túrou si môžete do aplikácie zapísať plánovanú trasu. Ak sa z túry nevrátite, zácharanári budú vedieť, kde vás hľadať.

Funkcia Anjel strážny: Pomôže vás nájsť, aj keď si už sami nedokážete privolať pomoc. Počas doby, ktorú si určíte pri aktivácii tejto funkcie, bude aplikácia uchovávať tri posledné body vášho pohybu.

Aktuálne varovania a výstrahy: Aplikácia poskytuje aktuálne informácie o počasí v horách, varovania pred lavínami a ďalšie dôležité upozornenia.

Mapa s označenými miestami záujmu: Vďaka mape nájdete najbližšie záchranné stanice, ošetrovne, horské chaty, automatické externé defibrilátory a iné dôležité miesta.

Základy prvej pomoci: Aplikácia obsahuje aj základné informácie o poskytovaní prvej pomoci, čo môže byť v prípade úrazu rozhodujúce.

Aplikácia Horská záchranná služba funguje okrem Slovenska aj v Česku, Maďarsku a Rakúsku. Všetky informácie nájdete na internetovej stránke:

Aplikácia | Horská záchranná služba

 

Zdroj: https://app.hzs.sk
Titulná fotografia: freepik.com

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa