Oheň nádeje rozžiaril leto

Článok

Oheň nádeje rozžiaril leto


I keď je už jeseň v plnom prúde, obzrime sa ešte za prázdninami detí z Luníka IX.  U. S. Steel Košice a Nadácia U. S. Steel Košice od roku 2009 nepretržite prispievajú na letné aktivity detí z tohto sídliska. Poskytnuté finančné prostriedky putujú do občianskeho združenia Oheň nádeje, ktoré tu pôsobí pod záštitou Saleziánov don Bosca. Sú použité na realizáciu letných aktivít pre deti a mládež z Luníka IX, ktoré Oheň nádeje a Saleziáni don Bosca každoročne organizujú.

Počas uplynulého leta si deti užili prímestský tábor a tri turnusy Letnej školy v prírode. O programe, ktorý bol pre deti pripravený, hovorí don Peter Roth:

„Témou prímestského tábora bola Misia Lačhipen (Dobro). Zúčastnilo sa ho šesťdesiat rómskych detí, ktoré celý rok navštevovali pravidelné aktivity v pastoračnom centre Saleziánov. V prvý deň tábora boli prijaté do tajnej organizácie agentov, ktorá sa riadi piatimi hodnotami: múdrosť, odvaha, spolupráca, pravda, odpustenie. Program jednotlivých dní bol zameraný na osvojenie si týchto hodnôt. Mladých agentov školila tridsiatka skúsenejších kolegov – animátorov, pochádzajúcich priamo z Luníka a dobrovoľníkov z celého Slovenska. Pre niektorých dobrovoľníkov to bol prvý intenzívnejší kontakt so svetom Rómov.“

Veľký úspech mali aj tri turnusy Letnej školy v prírode na saleziánskej chate uprostred lesa, v lokalite bývalých Kúpeľov Borda v Slanských vrchoch.

„Zúčastnilo sa ich spolu 40 detí. Dva turnusy boli dievčenské, jeden pre chlapcov. Učili sa orientovať v teréne s mapou, spoznávať rastliny a stromy, ošetrovať poranenia, či piecť pizzu. Témou pobytu pre dievčatá bola krása a zdravý životný štýl. Dozvedeli sa, ako sa starať o pleť a vizáž, ako pripraviť zdravé dobroty. Chlapci sa naučili nové taktické i športové hry v prírode. Počas kreatívnych workshopov si deti vyrobili spomienkové predmety. Súčasťou programu boli spoločné animované modlitby a sväté omše. Okrem Saleziánov a pastoračných pracovníkov sa tu o dievčatá a chlapcov starali piati rómski animátori a pár dobrovoľníkov z radov slovenských vysokoškolákov. Finančnú podporu od U. S. Steel sme použili na nákup materiálu a stravovanie účastníkov a dobrovoľníkov. Pre deti z Luníka bol pobytový tábor najsilnejším zážitkom celých letných prázdnin.“

Na ich prázdninové aktivity sme tento rok prispeli sumou 2 000 €.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa