Nemecký výrobca prehodnocuje svoje plány

Článok

Nemecký výrobca prehodnocuje svoje plány


Nemecké noviny Handlesblatt citovali interné dokumenty spoločnosti Thyssenkrupp, ktoré prehodnocujú svoje plány na výrobu zelenej ocele. Vrcholový manažment a generálny riaditeľ spoločnosti Miguel Lopez iniciovali zásadnú revíziu prebiehajúceho projektu v hodnote troch miliárd eur, v rámci ktorého by výroba ocele prešla z uhlia na vodík. Vodík mal tvoriť jadro dekarbonizačnej stratégie spoločnosti. Do prevádzky sa mal dostať už v roku 2027.

V súčasnosti nemecký priemysel zápasí s problémami pri svojich snahách plniť emisné ciele a zároveň zostať konkurencieschopný. Oceliarsky sektor trápia vysoké náklady na energie a lacnejšie produkty od ázijských konkurentov.

Spoločnosť Thyssenkrupp Steel Europe (TKSE), v ktorej vlastní 20-percentný podiel český miliardár Daniel Křetínský varovala, že plánovaný projekt v Duisburgu môže stáť viac, ako sa pôvodne očakávalo.

Spolková vláda, ako aj spolková krajina Severné Porýnie-Vestfálsko sa zaviazali poskytnúť na projekt dve miliardy eur. Nemeckú priamu dotáciu vo výške 550 miliónov eur a mechanizmus podmienených platieb až do výšky 1,45 miliardy eur na urýchlenie využívania obnoviteľného vodíka pri výrobe ocele schválila aj Európska komisia.

Projekt by mal prispieť k dosiahnutiu cieľov vodíkovej stratégie EÚ, Európskej zelenej dohody a priemyselného plánu Zelenej dohody a zároveň pomôcť ukončiť závislosť od ruských fosílnych palív a urýchliť ekologický prechod v súlade s plánom REPowerEU.

Priamy grant má podporiť výstavbu a inštaláciu zariadenia na priamu redukciu a dvoch taviacich jednotiek v Duisburgu, ktoré by mali nahradiť existujúcu vysokú pec. Zemný plyn využívaný na priamu redukciu by mal byť postupne vyraďovaný a od roku 2037 by mala výroba využívať už iba obnoviteľný vodík.

Mechanizmus podmienených platieb má pokryť počas prvých desiatich rokov prevádzky nového závodu dodatočné náklady na obstaranie a používanie obnoviteľného vodíka namiesto nízkouhlíkového vodíka.

Nové zariadenia mali podľa eurokomisie vyrobiť 2,3 milióna ton železa so zníženou uhlíkovou stopou a ušetriť ročne viac ako 58 miliónov ton oxidu uhličitého.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa