Okolo Poráča

Článok

Okolo Poráča


Poráč je obec na okraji vápencovej krasovej planiny Galmus, vo výške temer 800 metrov nad morom. Celá oblasť je veľmi dobre vybavená informačným systémom, a tak sa pri turistike dozvieme aj veľa zaujímavého. Priamo v Poráči nájdeme niekoľko drevených plastík a príjemné posedenie pri obecnej studni. Po červenom náučnom chodníku (spolu so zelenou značkou) sa vydáme na príjemný turistický okruh, na ktorom sa dostaneme k dvom jaskyniam – väčšej Šarkanovej diere a hneď vedľa je vchod do menšej jaskyne Chyža. V skorej jari tu môžeme obdivovať salamandry, ktoré tu zimovali a teraz sa pomaly prebúdzajú. Na informačnej tabuli nájdeme veľa zaujímavých informácií z histórie.

Od jaskyne pokračujeme po okružnom náučnom chodníku na vyhliadkovú lúčku Humenec, kde sa opäť pripájame k zelenej značke a vraciame sa cez Vysoký vrch do Poráča. Vysoký vrch je mimoriadne zaujímavý vyhliadkový bod, kde je pre pohodlie turistov vybudované posedenie. Ak máme šťastie a je dobrá viditeľnosť, rozprestrie sa pred nami ako na dlani celý Spiš - od Braniska až po Vysoké Tatry. Vidíme Spišský hrad, aj kostol na Mariánskej hore. Opačným smerom vykúkajú vápencové bralá Poráčskej doliny a Slovinskej skaly.

Ak sme do Poráča prišli autom, môžeme si ešte zájsť na neskorý obed do Poráčskej doliny do rekreačného zariadenia Poráč park, kde je detské ihrisko.  

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa