Naučte sa, ako správne kúriť

Článok

Naučte sa, ako správne kúriť


Každý, kto vykuruje svoju domácnosť, môže zásadne ovplyvniť to, čo vychádza z jeho komína. Jeden dom dokáže za jednu vykurovaciu sezónu vyprodukovať od 10 až do 1 000 kg prachu, ktorý je následne súčasťou vzduchu, ktorý dýchame.

Správne kúriť zvládne každý, dôležité je osvojiť si postup a techniku.

Pre prevádzkovateľov krbov a kachlí je dôležitý spôsob zakladania ohňa. Drevo najlepšie horí vtedy, keď má dostatočný prívod vzduchu. Väčšie polená ukladajte na dno ohniska, menšie kusy a triesky navrch. Na rozkúrenie zvoľte namiesto papiera radšej tuhý podpaľovač, ktorý umiestnite pomedzi triesky, ktoré sa najľahšie zapália. Drevo prehorieva odhora dolu, čím horí dlhšie, vzniká menej dymu a znečisťujúcich látok. Spaľovací proces ovplyvňuje prikladanie dreva. Pri manuálnej obsluhe vykurovacieho zariadenia je dôležité poznať veľkosť dávky paliva a interval prikladania paliva. Tie určuje výrobca vykurovacieho zariadenia, preto je potrebné riadiť sa návodom na obsluhu. Dôležité je poznať fázu horenia, kedy je potrebné priložiť novú dávku paliva. Prikladať drevo je potrebné, keď nám vznikne pahreba.

Interval prikladania paliva:

  • krb - každá hodina,
  • kachle -  1 až 3-krát za deň. Oheň v ohnisku nehorí po celý čas medzi jednotlivými dávkami paliva, to znamená, že interval prikladania paliva (ďalšie rozkurovanie) určuje dĺžka uvoľňovania akumulovaného tepla v peci do okolitého prostredia.
  • kotol -  závisí to od typu zariadenia:
    • prehorievací  - orientačne interval od 2 do 4 hodín,
    • odhorievací -  4 až 12 hodín,
    • splyňovací a automatizovaný viac ako 8 hodín.

Kľúčom k efektívnemu kúreniu v krbe, peci alebo kachliach, je správne nastavenie prívodu vzduchu na horenie do ohniska. V návodoch na obsluhu vykurovacích zariadení je uvedené, ako nastaviť regulačné klapky prívodu vzduchu do ohniska počas rozkurovania, horenia a opätovného prikladania paliva. Pri kotloch je súčasťou zariadenia termostat, ktorý riadi otváranie a zatváranie prívodu vzduchu. Správna technika vykurovania spočíva predovšetkým v množstve privedeného vzduchu za pomoci nastavenia klapiek, alebo otvorenia dvierok. Nikdy neobmedzujte prívod vzduchu pri zapálení ohňa a počiatočnom horení. Nechajte drevo dostatočne rozhorieť a následne môžete prívod vzduchu postupne regulovať. Dvierka a klapky môžete zavrieť, keď vám zhasne plameň a tlejú uhlíky.

Pri nedostatočnom prívode vzduchu dochádza k nedokonalému spaľovaniu, ktoré sprevádza nadmerná produkcia jedovatého oxidu uhoľnatého (CO), karcinogénneho benzo(a)pyrénu a sadzí. Je lepšie častejšie prikladať menšie množstvo paliva a nechať ho rozhorieť a následne obmedzovať prívod vzduchu. Ako prevádzkovateľ tak máte plne v moci produkciu znečisťujúcich látok, ktorú dokážete pozitívne ovplyvňovať, ak sa rozhodnete vykurovať správne

Nezabudnite na povinné čistenie kotla, kontrolu komína a dymovodu, povinnú revíziu komína pred spustením do užívania, alebo pri zásahu do komínového telesa. V súvislosti s protipožiarnou bezpečnosťou máte povinnosť vykonať čistenie komína a spalinovodov v predpísaných lehotách. Podľa výkonu zariadenia (kW), typu paliva a typu komína sa lehoty môžu pohybovať v intervaloch: 6-krát do roka, 3-krát do roka, raz za polroka či raz ročne (vyhláška MV SR 401/2007 Z. z.)  Lehoty je potrebné dodržiavať v záujme zdravia a bezpečnosti. Ak vznikne škoda vyhorením komína a nie je splnená povinnosť čistenia komína a spalinovodov, poisťovňa nemusí akceptovať poistnú udalosť.

Zdroje:

https://populair.sk/web-documents/621/zmenene-spravne-vykurovanie-brozura-x.pdf

https://www.populair.sk/sk/aktualita/10-rad-ako-zvladnut-vykurovaciu-sezonu

Titulná fotografia: freepik.com

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa