Obedy doručíme ľuďom bez domova

Článok

Obedy doručíme ľuďom bez domova


Do konca budúceho týždňa sa o svoje obedy môžete podeliť s ľuďmi, ktorí majú v živote menej šťastia. Pred Vianocami sme pomohli ľuďom bez domova v  centre OÁZA. Blížiace sa Veľkonočné sviatky môžeme spolu spríjemniť tým, ktorých prichýlili v dvoch centrách Arcidiecéznej charity Košice. Jedným z nich je Charitný dom sv. Alžbety na Bosákovej ulici.

Za múrmi týchto zariadení nájdete stovky ľudských osudov plných nešťastia, utrpenia či biedy. Ale aj také, ktoré majú napokon šťastný koniec. Aj to je zmyslom charity, nielen podať pomocnú ruku v najhorších chvíľach v živote, ale pomôcť týmto ľuďom, odpichnúť sa z dna a  posunúť sa ďalej.

A to je aj príbeh pani Kataríny: „V Charitnom dome sv. Alžbety na Bosákovej ulici som bývala tri roky. Bola som tam šťastná, aj keď začiatky boli veľmi náročné. Mala som určitý problém a spadnúť na samé dno je pomerne ľahké. Tiež som kedysi mala všetko a prišla som o to. V Charitnom dome ma naučili žiť tak, ako sa má. Jeden deň ste na ulici a zrazu máte strechu nad hlavou. Pracovníci vás učia postupne pokračovať ďalej. Hľadať si prácu, v mojom prípade získať deti a napredovať. Keby som neprišla na košickú charitu v tej chvíli, keď mi bolo najhoršie, dnes by som tu už možno ani nebola. Sama som dôkaz toho, že vďaka charite som prežila. Dokonca charita ma neopustila a dnes je mojim zamestnávateľom. Pracujem už 8 rokov v Dome pokojnej staroby v Košiciach.“

Toto zariadenie ponúka 2 druhy sociálnych služieb pobytovou formou: útulok a nocľaháreň. Celoročné služby poskytujú dočasný domov, prístrešie, nevyhnutné úkony sociálnej pomoci a odborné poradenstvo. Cieľom sociálnej služby je zlepšiť  kvalitu života ľudí bez vlastného domova a v núdzi. Službami sa snažia znižovať počet ľudí prespávajúcich na ulici a v iných verejných priestoroch. Rovnako eliminujú riziká zdravotnej ujmy pre ľudí bez domova. Pod správu Charitného domu sv. Alžbety patrí aj Útulok Emauzy – nocľaháreň na Fialkovej ulici v Košiciach.“ priblížila pomoc, ktorej sa ľuďom bez domova dostáva v útulku a nocľahárni Silvia Hrabčáková z Arcidiecéznej charity Košice.

Vlani vytvorili v zariadeniach charity dočasný domov pre 193 ľudí, ktorí sa ocitli na dne.

Aj s nimi sa môžete podeliť o svoje obedy.

Podrobnosti nájdete:

Opäť darujeme obedy ľuďom bez domova a matkám s deťmi - U. S. Steel Košice (usske.sk)

Titulná snímka: Pani Kataríne (vľavo) pomohli nájsť nový zmysel života v Charitnom dome sv. Alžbety.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa