Nádej vidí v deťoch

Článok

Nádej vidí v deťoch


V auguste sme uverejnili výzvu, že hľadáme kolegov, ktorí by si zaslúžili nomináciu na ocenenie Košickým samosprávnym krajom. Jedného takého sme našli. Je ním Ladislav Stupák, ktorý pracuje v divíznom závode Teplá valcovňa a je zakladateľom a lídrom občianskeho združenia Save Nature by Čivas. Svoj voľný čas trávi s kolegami a kamarátmi „upratovaním“ prírody.

Uplynulý víkend sa mu podarilo zapriahnuť do práce aj deti z osady vo Veľkej Ide. Spoločne sa postarali o znečistený potok.

„Nízka hladina vody v potoku vo Veľkej Ide nám umožnila vyčistiť miesto, kde sa odpad zachytáva na padnutom strome. Odpad sa sem naplavuje z miestnej osady. Obyvatelia ho hádžu priamo do potoka, napriek tomu, že majú k dispozícii kontajner. Deti z osady s nami spolupracujú už tretí rok a sme na ne veľmi hrdí. Za tridsať minút dokázali vyzbierať 35 vriec odpadu,“ priblížil Ladislav Stupák.

Za dobrovoľnícku činnosť čakala na deti odmena - sladkosti a ovocie. Ako takéto upratovanie prírody vnímajú?

„Deti sa vždy tešia, že môžu zažiť niečo nové. V osade nemajú priestor na šport, nikto sa im nevenuje, žijú si svojím životom. Robíme pre ne aj rôzne súťaže, vďaka ktorým sa napríklad učia ako triediť odpad. Staršiu generáciu je ťažšie naučiť, aby si vážili prírodu a neznečisťovali ju. Ale s deťmi robíme veľké pokroky. V deťoch vidím nádej.“

Dobrovoľníci z občianskeho združenia, vedení Ladislavom Stupákom, tak za sebou nechávajú viac, než len čistú prírodu.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa