Francúzska lahôdka na tanieri už zajtra

Článok

Francúzska lahôdka na tanieri už zajtra


Francúzska kuchyňa je úžasne rozmanitá a považovaná za najoriginálnejšiu kuchyňu pokiaľ ide o chuť, pestrosť, zloženie stravy, vysokú úroveň prípravy, estetický vzhľad a spôsob servírovania. K tomu najlepšiemu z francúzskej kuchyne patrí dusené hovädzie mäso na víne. Má výrazne silnú a predsa lahodnú chuť. Pôvodne bolo toto jedlo pokrmom sedliakov a poľnohospodárov, postupne sa však dostalo i na úroveň takzvanej vysokej gastronómie. Bœuf bourguignon alebo pomaly dusené hovädzie po burgundsky po celom svete preslávila Julia Child, ktorá je známa aj vďaka filmu Julie a Julia.

Túto špecialitu budete môcť ochutnať v našich jedálňach už zajtra. „Príprava si vyžaduje pozornosť a čas, ale ak sa spraví dobre, je to lahôdka. Základom každého dobrého jedla sú dobré suroviny a pre Boeuf Bourguignon to platí dvojnásobne. My sme zvolili pre tento recept kvalitné hovädzie zadné, ktoré pochádza z českých chovov. Podávané bude so zemiakovou kašou a zdobené kúskami pečenej zeleniny,“ predstavuje špecialitu na stredu Radoslav Lakatoš, manažér spoločnosti Delirest.

Francúzska kuchyňa a štýl varenia pochádzajúci z Francúzska sa vyvíjal celé stáročia. Už v stredoveku napísal šéfkuchár kráľovského dvora Guillaume Tirel, kuchárku Le Viandier, jednu z najstarších zbierok receptov stredovekého Francúzska. Spôsob prípravy jedál významne ovplyvnil kuchyne takmer všetkých západných krajín. V novembri roku 2010 bola francúzska gastronómia pridaná organizáciou UNESCO na svetový zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa