Dávajme si pozor

Článok

Dávajme si pozor


Aj keď nám zima zatiaľ nenadelila poriadnu snehovú prikrývku, vyna­hrádza si to, najmä v posledných týždňoch, inde. Malé vrstvy snehu, no najmä mrázik nám z času na čas pokrýva ľadom cesty i chodníky a vtedy opatrnosti,  nielen pri jazde autom, ale i pri obyčajnej chôdzi, nikdy nie je dosť. Berme výstrahy Slovenského hydrometeorologického ústavu vážne. Svoje o tom vedia desiatky obyvateľov mesta i jeho okolia, ktorí pohyb po zľadovatených komunikáciách  a boj so zemskou príťažlivosťou nezvládli.  V priebehu piatich dní, od piatka do utorka  minulého týždňa, len v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach ošetrili vyše stotridsať ľudí so zlomeninami zápästí, ramena, členkov, ale i stehennej kosti, u viacerých z nich si to po páde odniesla chrbtica, ba i hlava. Núdza dokonca nebola ani o otvorené rany. Zranenia viacerých z nich si vyžiadali hospitalizáciu v nemocnici.

Rušno bolo aj na urgentnom príjme šačianskej nemocnice, kde lekári, podľa vyjadrenia tlačovej hovorkyne Martiny Pavlíkovej, v dôsledku silnej poľadovice ošetrili 65 pacientov všetkých vekových kategórií, ktorí prišli najčastejšie so zlomeninami ruky, zápästia, nohy, členka. Najťažším zranením v Šaci bola zlomenina krčka stehenného kĺbu, ktorá si vyžiadala následnú operáciu.

Dávajme si pri poľadoviciach pozor, buďme pri chôdzi i šoférovaní nanajvýš opatrní a ak je to možné, vyhýbajme sa pešiemu pohybu po miestach, kde hrozí riziko pošmyknutia a pádu aj s tragickými následkami. Zdravie máme len jedno. Tak si ho strážme, aby sme oň neprišli. Myslime na výhody pevnej obuvi s nešmykľavou podrážkou, keď sa v prípade ďalšej silnej poľadovice i možnej snehovej kalamity  budeme chystať do práce. I na to, že prípadné pošmyknutie len ťažko vybalancujeme s rukami vo vreckách. Podľa odborníkov treba počas správnej chôdze na klzkom teréne, či zľadovatenom chodníku alebo komunikácii udržiavať ťažisko tela na prednej nohe.                                                   

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa