Dalimír Drotár pomáha kolegom posunúť sa ďalej

Článok

Dalimír Drotár pomáha kolegom posunúť sa ďalej


„Za 40 rokov, počas ktorých pracujem v tejto firme, si toho pamätám strašne veľa. Celý svoj profesijný život som prežil v studenej valcovni.  Najviac si spomínam na momenty, keď som začínal viesť kolektív, majstrovať a postupne som prechádzal do vyšších funkcií. Bola to vždy práca s ľuďmi. To sú momenty, ktoré zostanú v pamäti navždy. A potom samozrejme to bol prechod na iný štýl riadenia, keď prišiel U. S. Steel. Vo svojej kariére som mal to šťastie, že som vždy riadil dobrý kolektív a rozumných, múdrych ľudí. V každom kolektíve sa samozrejme nájde aj nejaká čierna ovca, to bola pre mňa vždy výzva, ako takému človeku pomôcť, aby s nami ťahal za jeden povraz. Myslím, že sa nám to vždy podarilo a vždy zvíťazila sila kolektívu. Je to o ľuďoch, aký prístup k ním máte, taký môžete očakávať aj od nich,“ začína svoje rozprávanie Dalimír Drotár, ktorý v súčasnosti pracuje ako hlavný manažér pre podporu DZ Studená valcovňa, ktorý si na slávnosti pri príležitosti Dňa baníkov, hutníkov, energetikov a naftárov prevzal ocenenie Za pracovnú vernosť.

Ďalšie výzvy v pracovnom živote Dalimíra Drotára prišli po ukončení transformačných procesov v závode, najmä transformácie výroby, ktorá priniesla mnohé zmeny.  Na starosti má okrem iného aj skupinu procesných inžinierov, ktorých vedie k zlepšovaniu v každom jednom procese – od morenia, valcovania až po finalizáciu výroby. Prínos spočíva v tom, že procesní inžinieri musia hľadať riešenia a prinášať projekty v každej oblasti - v bezpečnosti práce, ekonomike, úspore nákladov, vyššej efektívnosti...  A opäť je to práca s ľuďmi. Vznikli nové pracovné pozície obsadené aj ľuďmi, ktorí za sebou nemajú dlhoročnú prax, prišli z rôznych iných útvarov. „Ja som si prešiel takmer každou jednou prevádzkou v závode a skúseností mám dosť. Nastavujem ich smerovanie a  oni sa potom už chytia, pretože sú to šikovní a pracovití ľudia. Je to len otázka času,“ hovorí Dalimír Drotár.

Prácu Dalimíra Drotára si váži aj riaditeľ závodu Marián Pajonk„Robí svoju robotu spoľahlivo a zodpovedne. Je lojálny firme dlhé roky. Posledné roky sa venuje hlavne novej  profesii procesných inžinierov, od ktorých sa očakáva zlepšenie procesov liniek a prevádzok. Je vzorom pre ostatných a pomáha im posunúť sa vo vývoji ďalej.“

Dalimír Drotár svoje rozhodnutie spojiť svoj život s fabrikou nikdy neoľutoval. Aj keď z rodiny je jediný, kto pracuje v priemysle, od začiatku v tom mal jasno, už keď si vyberal strednú školu. Za roky, ktoré prežil v tejto firme a v divíznom závode Studená valcovňa si tu našiel veľa kamarátov a priateľov, s ktorými sa stretáva dodnes: „Každý problém, ktorý sme museli riešiť a ktorý priniesol želaný výsledok, ľudí zbližuje a vytvárajú sa tak väzby  a kamarátstva, ktoré prejdú aj do osobného života.“

Ocenenie Za pracovnú vernosť považuje za veľkú poctu a potvrdenie toho, že sa pri rozhodovaní o svojom povolaní vybral správnym smerom. „Toto ocenenie si veľmi vážim. Rovnako aj to, že si kolegovia všimli moju prácu a rozhodli sa ju oceniť,“ povedal.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa