Zoltán Petri je celý život verný energetike

Článok

Zoltán Petri je celý život verný energetike


Zoltán Petri študoval na strednej priemyselnej škole IPARI v Košiciach odbor konštruktér strojov. Po skončení začal pracovať v železiarňach. Pracoval tu aj jeho otec.

„Zaujal ma  proces výroby kyslíka a produktových plynov. Tak som sa tomu začal venovať viac. Prihlásil som sa na vysokú školu, na Strojnícku fakultu, pretože „strojarina“ ma veľmi bavila.  Tri roky som študoval všeobecné strojárstvo,  potom som si vybral energetiku. Po skončení školy som sa stal  predákom v kyslikárni a neskôr som pracoval ako majster na  energo rozvodoch.  V súčasnosti pracujem ako  procesný inžinier v DZ Energetika pre technické plyny. Výroba technických plynov ma zaujala. Je to ojedinelý proces, s ktorým majú okrem nás skúsenosti  len kolegovia v Slovnafte.  Je to proces riadenia výroby kyslíka, dusíka a argónu, kde sa delí kvapalný vzduch frakčnou destiláciou na jednotlivé zložky. To je na tom celom zaujímavé. Je dôležité vedieť správne nastaviť proces. Keď je všetko v poriadku, niekomu sa môže zdať, že nič netreba robiť, ale práve opak je pravdou. Je treba veľa zásahov, aby bol proces stále v rovnováhe a to ma veľmi zaujíma,“ hovorí Zoltán Petri.

Jeho ďalším záujmom je digitalizácia a modernizácia výrobných zariadení, aktuálne na zásobníku - plynojeme vysokopecného plynu.  Doteraz bolo riadenie manuálne, teraz pracujú na digitalizácii a vytvorení vlastného riadiaceho systému.

„Teraz dispečing zavolá obsluhe na plynojeme a dá pokyn: otvor, zatvor, nabehni, odstav... My to chceme urobiť tak, aby mal dispečer riadenie priamo po ruke, aby s tým vedel pracovať sám a odbremenil tak ďalšieho človeka, ktorý sa bude môcť venovať  svojej práci a nebude musieť neustále odbiehať,“ vysvetľuje Zoltán Petri.

Vedúci prevádzky Technické plyny Miroslav Horváth si na Zolim váži jeho technickú zdatnosť a schopnosť generovať nové nápady: „Je to človek s vynikajúcou schopnosťou učiť sa nové veci a aplikovať ich v praxi. A ko jeden z mála zamestnancov prevádzky Technické plyny ovládal zariadenia na troch majstrovských úsekoch, bol preto predurčený dostať sa na pozíciu koordinátora prevádzky Technické plyny. A neskôr aj jasnou voľbou na pozíciu procesného inžiniera, ktorú aktuálne zastáva. Neustále prichádza s novými nápadmi na zníženie energetickej náročnosti výroby a distribúcie plynov a horúcich médií.“

Z ocenenia Za pracovnú vernosť, ktoré mu bolo v piatok udelené, majú radosť aj jeho kolegovia. Ako hovorí, na ľudí a na dobrý kolektív má šťastie. Pritom práca s plynmi je zložitá, chybu stačí urobiť len raz. Ocenenie patrí tak trochu aj jeho manželke, ktorá mu doma vytvorila priestor, aby mohol popri práci študovať, a ktorá ho v práci aj naďalej podporuje.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa