Gejza Kováč: adrenalín v práci aj na motorke

Článok

Gejza Kováč: adrenalín v práci aj na motorke


Gejza Kováč pracuje v železiarňach od roku 1995. Posledné štyri roky na pozícii rozvrhovač v DZ Údržba.

„Práca v železiarňach sa mi od začiatku páčila.  Pracoval som na rôznych postoch , ako majster na vodnom hospodárstve, na výrobe technických plynov, ako technológ.  Moja práca ma bavila a baví aj preto, že vždy prináša niečo nové. Niekedy si myslíme, že už všetko vieme, ale nie je to tak.  Vždy príde niečo, čo prekvapí... je treba urýchlene riešiť nejakú opravu,  prichádzajú nové technológie, ktoré treba vedieť aplikovať,“ hovorí.

Aktívne sa podieľa na opravách strategických výrobných zariadení, ku ktorým patria aj kyslíkové aparáty a rozvody technických plynov a hutníckych agregátov.  Je táto práca veľmi náročná?

„Je a mohla by byť aj nebezpečná. Spomeňme si na veľmi smutný rok 1995, keď kvôli výbuchu plynu vyhasli životy ľudí. Odvtedy sme prijali rôzne bezpečnostné a technologické opatrenia, aby sa už nikdy nič podobné nestalo. Jasne, vždy je na pozadí výstraha, pozor je to plyn,“ spomína.

Pochádza z dediny Rečica. V železiarňach pracovalo viacero ľudí z tejto dediny, robil tu aj jeho brat a na vysokej peci pracuje už aj jeho syn, ktorý ho potešil, keď sa vybral v jeho stopách. Blízka rodina preto pozná Gejzovu prácu nielen z jeho rozprávania. A z nekonečných víkendov, alebo nocí, ktoré neplánovane strávil v železiarňach. Aj preto sa tešia, že ho nadriadení  navrhli na  toto ocenenie.

„Na všetkých svojich pozíciách dokázal svojou odbornosťou, odvahou, ústretovosťou, večným optimizmom a vierou v úspech strhnúť celý kolektív. Gejzov prístup k práci je veľkým prínosom pre prevádzku, závod a celý U. S. Steel Košice,“ hodnotí svojho kolegu Henrich Klajber, riaditeľ divízneho závodu Údržba.

„Samozrejme, som rád, že som získal ocenenie Za pracovnú vernosť.  Spolupracujem aj s ľuďmi,  ktorí už toto ocenenie získali a tiež si to veľmi vážia.  Za 30 rokov som vo firme spoznal mnoho ľudí. Môžem iba ďakovať starším, ktorí ma veľa naučili a aj vďaka ktorým som si uvedomil, aká je moja práca dôležitá. Mal som možnosť odísť, núkali mi miesto inde, nevyužil som to. Kolegovia mi už v predstihu gratulovali, aj rodina.  Sú  na mňa hrdí, veď sami videli, že keď bolo treba zostať v práci dlhšie,  alebo prísť cez víkend, nikdy som nepovedal nie.  Mali vždy pochopenie a mali so mnou trpezlivosť,“ povedal Gejza Kováč.

Gejza je športovo založený človek. Má rád futbal, bicykel, turistiku. Jeho asi najväčšou záľubou je cestovanie po Európe. Na motorke. Na otázku, čo na túto záľubu hovorí manželka, odpovedal: „Manželka? Sedí za mnou.“ Spolu už takto precestovali veľa štátov pričom najďalej boli asi v Grécku.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa