Uznanie technológií s nulovou bilanciou emisií ocele zo strany Rady EÚ

Článok

Uznanie technológií s nulovou bilanciou emisií ocele zo strany Rady EÚ


Uznanie technológií s nulovou bilanciou emisií ocele zo strany Rady EÚ zvyšuje očakávania ekologických trhov v Európe, tvrdí EUROFER

Brusel 7. decembra 2023 – Zahrnutie transformačných priemyselných technológií na dekarbonizáciu energeticky náročných odvetví, ako je oceliarstvo, do zoznamu technológií s nulovou bilanciou emisií vo všeobecnom smerovaní, ktoré prijala Rada EÚ k zákonu o priemysle s nulovou bilanciou emisií (NZIA - Net Zero Industry Act), vysiela pozitívny signál v kľúčovom čase, keď vlády zvažujú naliehavé opatrenia na ochranu klímy na konferencii COP28 v Dubaji. Parlament a Rada EÚ by teraz mali využiť príležitosť na dosiahnutie ambicióznej dohody na podporu ekologických výrobkov vyrobených v EÚ na verejných aukciách technológií s nulovou bilanciou emisií a na podporu zachytávania, využívania a ukladania oxidu uhličitého (CCUS - Carbon Capture, Usage and Storage) v Európe. Podpora vedúcich trhov a CCUS sú základnými nástrojmi na udržanie prechodu na nízkouhlíkovú výrobu ocele, tvrdí Európska oceliarska asociácia.

"Oceliarsky priemysel EÚ v súčasnosti pracuje na viac ako 60 projektoch dekarbonizácie v priemyselnom meradle, ktorých cieľom je masová výroba s nízkymi emisiami CO2 už v rokoch 2025/26. Potvrdzuje sa tým záväzok európskeho oceliarskeho priemyslu znížiť emisie o 55 % do roku 2030, čo nás stavia do pozície globálneho lídra v čase, keď na konferencii COP28 prebiehajú kritické rokovania o klíme. Všetky technológie s nulovou bilanciou emisií, ako sú veterné, solárne a vodíkové elektrolyzéry, závisia od ocele, pričom sa odhaduje, že len na rozšírenie obnoviteľných zdrojov energie v EÚ je potrebných viac ako 74 miliónov ton ocele. Technológie s nulovou bilanciou emisií vyrobené v Európe budú silnejšie, pričom jadrom bude európska nízkouhlíková oceľ," povedal Axel Eggert, generálny riaditeľ Európskej oceliarskej asociácie (EUROFER).

Premena existujúcich oceliarní na technológie založené na vodíku a elektrickej energii je prvým kľúčovým krokom k dosiahnutiu klimatickej neutrality. Napriek ich uznaniu za technológie s nulovou bilanciou emisií však Rada nezahrnula ich zavádzanie do zákona o priemysle s nulovou bilanciou emisií. To znamená, že nízkouhlíkové technológie ocele budú vyňaté z nových pravidiel uľahčujúcich postupy udeľovania povolení. Potenciálne prehodnotenie päť rokov po nadobudnutí účinnosti zákona bude príliš neskoro pre prvú vlnu procesu transformácie oceliarskeho odvetvia a pravdepodobne povedie k značným oneskoreniam pri implementácii.

Hoci sa dosiahol pokrok v oblasti CCUS a prístupu na hlavný trh, v oboch oblastiach je potrebná ďalšia práca. Nadchádzajúce rokovania medzi inštitúciami EÚ by sa mali zamerať najmä na vytvorenie dobre fungujúceho hodnotového reťazca CCUS, najmä pokiaľ ide o prípravu oblastí skladovania, dopravnej siete a financovania.

"Úspešná transformácia nášho sektora bude závisieť aj od dostupnosti trhov, ktoré sú ochotné platiť prémie za nízkouhlíkové výrobky. EÚ by mala podporovať zelené trhy ambicióznymi kritériami udržateľnosti s cieľom odmeniť environmentálne udržateľnú výrobu v celom hodnotovom reťazci čistých technológií," uzavrel Axel Eggert.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa