Ochutnáme kapustnicu podľa receptu Renáty Jaklovskej

Článok

Ochutnáme kapustnicu podľa receptu Renáty Jaklovskej


Na našu „kapustnicovú“ výzvu zareagovalo 25 oceliarov, ktorí nám poslali recepty na svoje štedrovečerné pochúťky. Všetky boli zaujímavé, originálne, mnohé boli tradičné a našli sa aj také, ktoré v našich končinách bežné nie sú.

Šéfkuchár Delirestu Fero Sedlák, ktorý mimochodom zvíťazil minulý týždeň v súboji kuchárov v relácii Bez servítky, dnes vybral jeden z receptov, podľa ktorého nám v našich jedálňach už o týždeň v pondelok navaria špecialitu – Vianočnú kapustnicu podľa receptu Renáty Jaklovskej.

Prečo práve tento recept? Fero Sedlák to zdôvodnil takto: „Bol to výborne rozpísaný recept na tradičnú vianočnú kapustnicu, vrátane ingrediencií (nové korenie, jalovec, mleté korenie, mletá rasca, celé čierne korenie...). Autorka receptu pridáva údenú krkovičku aj pliecko, okrem klobásy aj údenú slaninu, zemiaky.“ Kapustnica v jej podaní sa varí s 24 hodinovým odpočinkom, teda deň pred podávaním a na záver do nej pridáva aj kyslú smotanu.

Spoločnosť Tauris  Group venuje nielen autorke víťazného receptu, ale aj ďalším štyrom vyžrebovaným darčekové koše plné tradičných pochúťokKolegovia z Vonkajších vzťahov Ján Bača, Slávka Tvrdoňová, Magdaléna Fecurková a František Gregor (na snímke zľava doprava) vyžrebovali týchto autorov receptov: Ladislava Rosiča, Danu Molčanovú, Silviu Eškutovú a Petra Šarudyho.

Aké recepty ste nám poslali?

Soňa Kötelešová nám vo svojom recepte prezradila jej tajné ingrediencie, ktorými sú láska a radosť z varenia. Erika Linkeschová nám poslala recept na kapustnicu vegánsku a jej tajným tipom je kyslú kapustu nikdy nepremývať vo vode. Netradične podáva kapustnicu aj Bibiana Pitoňáková, pretože sa u nich doma nezajedá bielym chlebom, ale kysnutým makovníkom. Eva Hunyadiová nám poslala recept, ktorý má od svojho otca. Do kapustnice pridáva aj majoránku. Domácim hovädzím vývarom zalieva kapustnicu Miroslav Vojčík, ale nechýba v nej ani údená krkovička.

Údené mäso, klobásy, hríby, sušené slivky... nechýbajú v receptoch Mariána Lazoríka, Rastislava Duru, Jany Novákovej, Beáty Kašelovej, ktorá pridáva aj ryžu, Silvie Eškutovej, ktorá podáva kapustnicu s kyslou smotanou, rovnako ako aj Renáta Jaklovská. V kapustnici Moniky Moravanskej nesmie chýbať nielen smotana, ale aj jačmenné krúpy. Kyslú kapustu má od babky, bez éčiek. Krúpy do kapustnice pridávajú aj Jaroslav GuľašiAdriana Lišková. Zuzana Megová  zase pridáva sterilizovanú červenú alebo bielu fazuľu. Viera Lešková si do kapustnice pripravuje aj vlastné cestoviny.

Renáta Karasová robí na štedrovečernú večeru kapustnicu pôstnu, bez mäsa a jej rodina tak bez problémov zvládne aj ďalšie chody. Rovnako do kapustnice mäso nepridáva ani Ladislav Rosič. Recept na kapustnicu bez mäsa, ktorú podáva jej babka, nám poslala Malvína Vargová a pridala aj recept na svoju kapustnicu, v ktorej nechýba bravčové mäso, ani údené. Zaujímavý recept sme dostali od Evy Juhasovej, ktorá do kapustnice pridáva aj nastrúhaný zeler a cviklu. Do kapustnice pridáva Peter Šarudy mrkvu nakrájanú na kolieska a klobásu z mangalice. Varené ošúpané zemiaky zase pridáva Dana Molčanová a chilli papričky Zuzana Bhutaniová. Dva recepty na pôstnu slovenskú kapustnicu a poľskú kyslú kapustovú polievku nám poslala Alica Mašlejová a  pridala aj recept na zelníky, ktorými kapustnicu zajedajú.

Myslíte si, že sa pri príprave kapustnice už nedá vymyslieť nič nové? O opaku nás presvedčil recept Mareka Rozvoda, ktorý kapustnicu pečie a pridáva do nej okrem medu aj citrón, zemiaky a mrkvu.

Ďakujeme všetkým, ktorí si našli čas a podelili sa s nami o tie „svoje“ zaručené recepty, ktoré už o pár dní budú rozvoniavať na ich štedrovečerných stoloch.

Autorka víťazného receptu Renáta Jaklovská sa stretla so šéfkuchárom Ferom Sedlákom na krátkej konzultácii. Ako nám prezradila, túto kapustnicu varí každý rok výlučne na štedrovečernú večeru a už sa teší, že ju bude môcť ochutnať aj v podaní kuchárov Delirestu.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa