Triedením odpadu môžeme výrazne ušetriť

Článok

Triedením odpadu môžeme výrazne ušetriť


Okrem odpadov, ktoré v našej spoločnosti vznikajú v súvislosti s výrobnou a údržbárskou činnosťou, vznikajú aj odpady komunálne.

Za tie sa v zmysle zákona o odpadoch považujú zmesové odpady a oddelene vyzbieraný odpad z domácností vrátane papiera a lepenky, skla, kovov, plastov, biologický  odpad, drevo, textílie, obaly, odpad z elektrických a elektronických zariadení, použité batérie a akumulátory, objemný odpad vrátane matracov a nábytku, ako aj podobné odpady z obchodu, priemyslu a inštitúcií vrátane ich zložiek z triedeného zberu.

V podmienkach USSK máme zavedený triedený zber komunálneho odpadu pre papier, plasty a sklo. Zamestnanci môžu využívať na triedený plastové kontajnery:

  • 240 l žlté kontajnery sú určené na plast
  • 120 l zelené kontajnery sú určené na sklo

Služba zberu a zhodnotenia zmesového komunálneho odpadu a triedeného zberu komunálnych odpadov je spoplatnená a zabezpečuje ju pre našu spoločnosť Magistrát Mesta Košice prostredníctvom spol. Kosit a.s..

Z našich skúseností vieme, že nádoby na triedený zber nie sú využívané v takej  miere, ako by mohli byť. Je však potrebné v čo najväčšej miere vznikajúci komunálny odpad triediť a vytriedené zložky vhadzovať do nádob určených na triedený zber. Týmto spôsobom je možné ušetriť finančné prostriedky na poplatku za zmesový komunálny odpad.  Za jeden liter komunálneho odpadu platíme poplatok 0,0432€, čo predstavuje sumu 47,52 € za jedno vysypanie 1100 l kontajnera.

Biologicky rozložiteľný odpad vzniká pri údržbe zelene v areáli našej spoločnosti. Je to odpad, ktorý vzniká pri orezávaní stromov, kosení trávy, pohrabané lístie zo stromov a pod. Pokosená tráva najčastejšie  zostáva na pôvodnom mieste, ostatné druhy odpadov sú na základe zmluvného vzťahu odovzdávané oprávnenej externej  spoločnosti - Kosit a.s.

Zber zmesového komunálneho odpadu je  zabezpečený prostredníctvom zberných nádob (1 100 l, 240 l  a 120 l) spoločnosti Kosit a.s.. Jednotlivé závody prostredníctvom svojho ekológa zasielajú požiadavku na množstvo, typ zberných nádob a frekvenciu ich vyprázdňovania na útvar GM pre environment 1 x ročne (do 15. decembra na nasledujúci kalendárny rok). Následne zamestnanec útvaru GM pre environment zosumarizuje všetky požiadavky a prostredníctvom Magistrátu mesta Košice objedná službu v spoločnosti Kosit a.s. V prípade potreby úpravy množstiev zberných nádob, ich objemu resp. frekvencie vývozu (napr. v prípade opráv v závode a s tým súvisiacim nárastom počtu externých pracovníkov)  je možné výnimočne, aj v priebehu už plynúceho kalendárneho roku, požiadať o zmenu.

V prevádzke si často všímame, že kontajnery na zmesový komunálny odpad sú využívané aj na zber priemyselných resp. údržbárskych odpadov. Okrem skutočnosti, že je to v rozpore s legislatívnymi požiadavkami, spôsobuje aj tento faktor nárast poplatku za zmesový komunálny odpad.

Chceme apelovať na to, aby jednotlivé závody naozaj dôsledne zvážili  typy, počty a frekvencie vývozu jednotlivých nádob, pretože so zabezpečením zberu a vývozu zmesového komunálneho odpadu sú spojené vysoké náklady: na rok 2024 bolo prihlásených 464 ks zberných nádob s rôznym objemom a rôznymi frekvenciami vývozu s celkovým poplatkom 862 067 €.

Vzhľadom na tento obrovský finančný náklad, je efektívne využívanie zberných nádob na triedený zber a nádob na zber zmesového komunálneho odpadu aj zo strany zamestnancov našej spoločnosti nevyhnutné.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa