Slovensko - skrytý drahokam Európy

Článok

Slovensko - skrytý drahokam Európy


Častokrát si neuvedomujeme, čo všetko vzácne na Slovensku máme. Je to i naša príroda, fauna a flóra, ktorá patrí v Európe k tým jedinečným.

Aj preto ma začiatkom tohto roka zaujal film odvysielaný štátnou televíziou Divoké Slovensko s Nigelom Marvenom. Skúsený producent a režisér svetového formátu, Nigel Marven vo svojom novom filme priniesol netradičný pohľad slovenskému aj svetovému publiku na krásu divočiny v srdci Európy.

Slovensko je skrytý drahokam Európy. Svojou biodiverzitou konkuruje exotickým krajinám sveta. Žije tu 370 druhov vtákov, 77 druhov cicavcov, viac ako 2000 druhov rastlín a 29 druhov plazov a obojživelníkov. Naša príroda poskytuje obrovský potenciál pritiahnuť milovníkov prírody, fotografov, kameramanov, eko turistov a vedcov z celého sveta.

Film je zameraný i na ohrozené druhy, ktoré v Európe takmer vyhynuli a ktoré nájdeme vo väčšom počte už iba u nás, na Slovensku. Či už sú to veľkí dravci, včelárik zlatý – slovenský papagáj, rybárik riečny, svišť vrchovský tatranský, kamzík tatranský, bobor vodný, či toľko spomínaný medveď hnedý, syseľ pasienkový, hlucháň hôrny alebo korytnačka močiarna (mimochodom jediná slovenská korytnačka).

A prečo je biodiverzita dôležitá? Zachovanie biodiverzity je dôležité nielen pre jej hodnotu samu osebe, ale aj preto, že nám poskytuje čistý vzduch, sladkú vodu, pôdu dobrej kvality a opeľovanie plodín. Pomáha nám bojovať proti zmene klímy, adaptovať sa na ňu a pomáha znižovať vplyv prírodných nebezpečenstiev. Mnohé krajiny už pocítili následky jej úbytku a to najmä v poľnohospodárstve a na zhoršujúcom sa ľudskom zdraví.

Aj naša spoločnosť si uvedomuje pocit zodpovednosti k zachovaniu biodiverzity. Príkladom je úspešná spolupráca s Botanickou záhradou UPJŠ v Košiciach a Róbertom Gregorekom, ktorej výsledkom je revitalizácia bývalej požiarnej nádrže pred Hlavnou administratívnou budovou našej spoločnosti a jej premena na jazierko s bohatou flórou i faunov.

Pokiaľ ste film nevideli, možete si ho pozrieť na odkaze nižšie.


Nigel Marven je britský tvorca filmov o divokej prírode, scenárista, prezentátor a dobrodruh, známy po celom svete pre osobitý štýl, inovatívne programy a entuziazmus. 12 rokov pracoval po boku Sir Davida Attenborougha. Natočil viac ako 150 dokumentárnych filmov, navštívil všetky kontinenty a sprostredkoval divákom príbehy úžasných divokých zvierat. Tento krát zavítal na Slovensko, aby v spolupráci s našimi prírodopisnými filmármi predstavil prírodné krásy Slovenska celému svetu.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa