Šampión dobrovoľníctva Jozef Topoľovský vedie Parchovianku už 25 rokov

Článok

Šampión dobrovoľníctva Jozef Topoľovský vedie Parchovianku už 25 rokov


Šampiónom dobrovoľníctva korporácie USS za rok 2023 sa stal aj Jozef Topoľovský, ktorý pracuje ako výrobkový inžinier v DZ Zušľachťovne.  Toto ocenenie získal za dlhoročnú dobrovoľnícku prácu v dedinskej folklórnej skupine Parchovianka.

„Pochádzam z dediny. Vzťah k tradíciám, folklóru a rodinným väzbám je na dedine hlbší. Môj otec bol v roku 1971 jedným zo zakladajúcich členov tohto kolektívu. Ja som sa začal venovať folklóru od svojich 18 rokov. Členkou skupiny je aj moja manželka a postupne sme k folklóru priviedli aj všetky tri naše deti.   Stávalo sa, že sme boli spolu na javisku nielen zástupcovia troch generácií, ale aj traja Jozefovia -  otec Jozef, ja som tiež Jozef a mladší syn Matej Jozef,“ hovorí Jozef Topoľovský a dodáva:  „My sme dedinská skupina, tu každý musí vedieť všetko. Napríklad ja aj zatancujem, aj zaspievam, aj zahrám na harmoniku. Plus mám na starosti organizačné veci, zvukové, videozáznamy, píšem projekty.... Vedúcim kolektívu som už 25 rokov.“

Financovanie folklórneho súboru je určite veľmi ťažké. Na otázku, ako dokázali prežiť toľké roky, Jozef Topoľovský odpovedal: „Dotujeme sa sami. Keď ideme na vystúpenie, snažíme sa to zorganizovať tak, aby nám pozývajúca strana uhradila aspoň náklady na cestu a stravu, niekedy sa podarí aj malý honorár. Podporuje nás aj obec, ale jej rozpočet  nechceme zaťažovať. Je nás v kolektíve zhruba 40 členov. Každý máme nejakú väzbu na obec Parchovany. Niektorí tam bývajú, ďalší sa síce presťahovali, ale v dedine bývajú ich rodičia, starí rodičia, súrodenci. Na nácviky prichádzame z celého východu. Nácviky máme v kultúrnom dome, ktorý nám poskytuje obec. Je komfortný,  má veľkú sálu, pódium 12 x 10 metrov, takže vyhovujúce podmienky. Obec nám poskytla aj priestory na uloženie rekvizít, takú našu klubovňu.“

Folklórna skupina Parchovianka používa na svojich vystúpeniach krásne kroje. Zopár je originálov, zopár ušila aj mama Jozefa Topoľovského. V roku 2019 získali podporu z projektu Ministerstva kultúry, bol to grant na obnovu tradičného odevu z FPU (Fond na podporu umenia). Nakúpili látky a kroje šili ženy z dediny.

Jozef Topoľovský sa nechcel veľmi chváliť úspechmi kolektívu, aj keď ich za tie roky bolo neúrekom. Najväčší úspech je podľa neho to, že na folklórnej scéne je skupina už viac ako 50 rokov a stále je záujem o tradičnú kultúru v jej podaní.

„Veľmi si cením, že v roku 2022 bola Karička z Parchovian zapísaná do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska,“ povedal.

 

Tento ženský tanec si tanečníčky z Parchovianky zatancovali aj na veľmi netradičnom mieste. Vlani na jeseň prijali pozvanie Janka Tribulu do relácie S Tribulom po horách. Túra viedla z Popradského plesa do sedla pod Ostrvou. Do sedla vystúpili v jednoduchšej verzii krojov, potom sa osem tanečníc  prezlieklo do sviatočných krojov a zatancovali karičku...  Bolo tam veľa turistov, boli naozaj veľmi prekvapení a tanečnice odmenili náležitým potleskom.

Z celého radu úspechov si určite zaslúži spomenúť aj ocenenie Osobnosť Košického samosprávneho kraja, ktoré folklórna skupina získala v apríli minulého roka.

Malej dedinskej folklórnej skupine Parchovianka sa finančná odmena, ktorá je spojená s udelením ocenenia Šampión dobrovoľníctva veľmi zíde. Pomôže im pokračovať  v zachovávaní kultúrneho dedičstva našich predkov, šírení tradícií, hudby, tanca, spevu, odevu, jazyka....

 

Na rodinnej fotografii zľava: neter Nikola Topoľovská, dcéra Ivana, syn Matej Jozef, manželka Mária a Jozef Topoľovský.

Na snímke vpravo Jozef Topoľovský s otcom Jozefom.

 

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa