S prázdninami sa rozlúčili vo veľkom štýle

Článok

S prázdninami sa rozlúčili vo veľkom štýle


Posledný piatok pred začiatkom nového školského roka to v Športovo – zábavnom areáli na Alejovej ulici vrelo. Stalo sa tradíciou, že počas prázdnin organizujeme pre deti z detských domovov a rodiny z nášho projektu Sme s vami v pravý čas bohatý športovo – zábavný program.

Prišli deti z Detského domova sv. Klementa Hofbauera v Podolínci a Centra pre deti a rodiny Košice – Uralská. Rovnako rodiny našich kolegov, ktoré sa ocitli v zložitej životnej situácii z projektu Sme s vami v pravý čas: rodina Velikých, Azariovcov, Szilágyiovcov a Vagašovcov.

Privítania sa im dostalo od viceprezidentiek U. S. Steel Košice Silvie GaálovejEleny Petráškovej a riaditeľa pre vonkajšie vzťahy Jána Baču. A začala sa bezbrehá zábava. Deti sa rozutekali na skákacie hrady, nafukovacie ihrisko či šmýkačku, chladili sa počas člnkovania v nafukovacích bazénoch.

Veľký úspech mali maľovanie na tvár, výroba odznakov, či drôtikovanie. Na siedmich stanovištiach čakali deti úlohy zamerané na koordináciu, rýchlosť, presnosť, rovnováhu a silu. Za ich zdolanie získali sladkú odmenu. Stanovištiam neodolali ani dobre naladené vychovávateľky s profi mamou z Podolínca, prešli ich všetky. Vraj „pre cukríky čokoľvek“. To, že ich deti majú radi, dokazovalo množstvo kreatívnych odznakov, ktoré im zdobili tričká. 

Mladým futbalistom z Podolínca neprekážala ani horúčava a vybehali sa na futbalovom ihrisku, zlákali i svojich vychovávateľov. 

A čo sa deťom páčilo najviac? Miške oheň a vedátorské pokusy, ktoré predviedli animátori. Erikovi skákacie hrady, Emke zas drôtikovanie. Drôtenú ozdobu, ktorú vyrobila, chce darovať bratovi.

Sofinke z rodiny Azariovcov učarovali odznaky – vyrobila si slušnú zbierku. Jej braček Peťko zas ukázal zmysel pre rytmus, pred kočíkom dal prednosť disco tancu. Aj ich rodičia si oddýchli, ako prezradili, bolo to milé spestrenie bežných dní a pre ocka relax po dlhých smenách na Oceliarni.

Futbalové talenty Kristián a Aďo si najviac cenili, že aj tu v areáli mohli hrať futbal, a tiež fotografovanie s futbalistami z FC Košice. Áno, takéto neplánované stretnutie sa nám podarilo počas obeda v neďalekej Košickej futbalovej aréne. Keď futbalisti z FC Košice zistili, kto je aréne, prezliekli sa do dresov a tesne pred odchodom na zápas do Skalice sa s deťmi odfotili.

Chlapci z Podolínca nie sú iba futbalovými fanúšikmi, oni sú vo futbale naozaj trieda. Dokazuje to ich tretie miesto na Majstrovstvách Slovenska v minifutbale detí z centier pre deti a rodiny v roku 2023 aj 2022. Niekoľkí z nich dokonca reprezentovali Slovensko na Majstrovstvách sveta v poľskej Varšave.

Štefan Straka (v strede) a Silvia Gaálová, Ján Bača, Elena Petrášková a Brigita Kurucová z USSK (zľava doprava)

Riaditeľ podolínskeho detského domova Štefan Straka zhodnotil podujatie známkou: „na jednotku“. Ich deti ešte v tomto areáli neboli, bolo to pre nich nové, podnetné prostredie.

Jeho zástupkyňa Danka Štefková dodala: „Deti sa tešili, že to bude parádny záver leta a že zabudnú na to, že v pondelok nastupujú do školy. Bolo to úžasne načasované, počasie perfektné. Aj vychovávatelia sa tešili, že program pre deti zabezpečí niekto iný a budú si môcť užiť tento deň trochu inak. A veľkú radosť urobili deťom veľké rezne,“ dodala so smiechom. 

A to Barborka počas cesty na obed snívala o palacinkách a Riško o buchtách na pare. Výživný rezeň však nesklamal.

Pani Frankovičová, profi mama z CDR Uralská sa tiež podelila o svoje dojmy:  „Aj ja som si oddýchla, je to pekná akcia, aj spoločenská, aj kreatívna, deti sa nenudili a vyšantili. Stačí sa pozrieť do ich očí.“

Áno, bolo vidieť, že s prázdninami sa rozlúčili tak, ako sa patrí. Veď posúďte sami vo fotogalérii.

Fotogaléria: Ján Kisucký
 

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa