Róbert Háber vyvinul aplikáciu, ktorá zlepšuje bezpečnosť elektrikárov

Článok

Róbert Háber vyvinul aplikáciu, ktorá zlepšuje bezpečnosť elektrikárov


Róbert Háber pracuje od roku 2009 ako vedúci prevádzky Distribúcia elektrickej energie v DZ Energetika. V železiarňach začal pracovať hneď po absolvovaní štúdia na Fakulte elektrotechniky a informatiky TUKE, v roku 1995.

K jedným z prvých momentov, na ktoré často spomína, patrí rekonštrukcia vstupnej rozvodne T01 a  zapínanie prvého rekonštruovaného poľa.  „ Bol to zážitok, pretože som v praxi prvýkrát videl, ako  sa uvádzajú zariadenia do prevádzky a dostal som sa do kontaktu so zariadeniami na veľmi vysokom napätí. Bolo to pre mňa niečo nové. Tak isto, keď sa zapínal nový 400 kV transformátor po rekonštrukcii, prešli sme z 220 kV na 400 kV, na najvyššiu napäťovú úroveň v našej sieti – to bolo tiež na vstupnej rozvodni v roku 2009. Prežili sme aj rôzne výpadky a iné komplikované udalosti. Pred 4 rokmi, keď bol výpadok rozvodne T02 v rámci rekonštrukcie, tak obnovovanie napätia v podniku bolo pre mňa tiež dosť intenzívnym zážitkom, keďže každý tlačil na rýchle obnovenie napätia a bolo to organizačne dosť náročné,spomína Róbert Háber.

Život však prináša nielen pozitívne zážitky. K najsilnejším negatívnym zážitkom patril ťažký úraz, ktorý sa stal v prevádzke. Približne pred piatimi rokmi utrpel zamestnanec úraz elektrickým prúdom, keď sa dotkol zariadenia pod napätím a takmer zomrel.  „Najhoršie bolo ísť oznámiť manželke, čo sa stalo a potom, keď v novinách napísali, že zomrel, čo našťastie nebola pravda,“ hovorí Róbert Háber a dodáva:Zaviedli sme množstvo rôznych opatrení, hlavne v oblasti kontroly, pretože ten zamestnanec porušil všetko, čo sa dalo. Bola to jeho chyba, ale samozrejme, stalo sa to v našej prevádzke, na našich zariadeniach, takže sa zvýšila kontrola používania OOPP, zaviedli sme kamerové systémy a celý rad ďalších opatrení.“

Práve aktívny prístup k bezpečnej práci bol aj jedným z dôvodov jeho navrhnutia na ocenenie Za pracovnú vernosť. „Okrem vysoko odborného riadenia prevádzky je Robo dlhé roky nositeľom a realizátorom technických myšlienok zabezpečenia bezpečnosti práce na elektrických zariadeniach v rámci spoločnosti. Ako príklad je možné uviesť mobilnú aplikáciu VN Rozvodne, ktorá je používaná v rámci USSK na zabezpečenie kontroly ustrojenia zamestnancov vstupujúcich do vysokonapäťových zariadení a systémov,“ povedal nám Pavol Ország, riaditeľ DZ Energetika a dodal:  „Robo je človek vážený, usilovný,  nevyvoláva spory. Dokáže skrývať svoje city a svoj hnev schová za krásny úsmev. Pri vzniku nežiadúcej udalosti zvláda emócie, je vecný a veci rieši s nadhľadom.  Miluje cestovanie, cyklistiku, volejbal.“

Róbert považuje šport za výborný relax po práci. V mladších rokoch hrával volejbal a zapájal sa do rôznych turnajov medzi závodmi, aj do letných športových hier. Práve odtiaľ má kopec zážitkov so spoluhráčmi a poznal aj mnohých železiarov z iných závodov.  „Kapitánom nášho družstva bol Peter Bevilaqua, bola tam výborná atmosféra, boli sme dobré družstvo. Škoda, že dnes je už základňa volejbalistov v železiarňach veľmi malá,“ povedal.

Ocenenie Za pracovnú vernosť považuje za zadosťučinenie, potvrdenie, že svoju prácu vykonáva dobre. Hrdá je na neho nielen manželka, ale aj rodičia a najmä otec, ktorý v železiarňach pracoval dlhé roky v DZ Koksovňa.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa