Prvé stretnutie rodín našich kolegov s príchuťou Vianoc

Článok

Prvé stretnutie rodín našich kolegov s príchuťou Vianoc


Jedenásť rodín košických oceliarov, jedenásť neľahkých osudov. Život sa s nimi nemazná, no nepoddávajú sa. Bojujú. Benešovci, Szilágyovci,  Vagašovci, Azariovci, Bobkovci, Tarnóciovci, Zlackovci, Urbanovci, Kurilkovci, VysokayovciVelikyovci. Každá z nich má svoje veľké trápenie, ktoré, žiaľ, nezmizne šibnutím čarovného prútika. No hádam im boľačky aspoň trochu zmierni poznanie, že na nich nemusia byť celkom sami. Projekt košickej oceliarne Sme s vami v pravý čas je tu pre nich a pre ich dovedna dvadsať detí. V budúcom roku 2024 budú jeho súčasťou.

V stredu 13. decembra 2023  prijali pozvanie na prvé zoznamovacie stretnutie a vianočnú večeru takmer všetci. Chýbali len Azariovci. Niežeby nechceli. Práve naopak. Plány im však zahatalo ochorenie hlavy rodiny...  

Pekný predsviatočný večer, ktorý predznamenával aj začiatok nových priateľstiev, sa niesol v príjemnej atmosfére. A treba povedať, že si ju užili tak deti, ako aj ich rodičia. A to i v prítomnosti viceprezidenta Marcela Novosada a jeho manželky Viery, viceprezidentiek Eleny Petráškovej a Silvie Gaálovej, .

„Tento dnešný večer je venovaný iba vám, milé deti.  Boli ste dobré a tak na vás čakajú  darčeky, o ktoré sa postaral Ježiško a ľudia zo železiarní, ktorí mu ich pomáhali zohnať,“ prihovoril sa chlapcom a dievčatám viceprezident pre výrobu  Marcel Novosad. „Chcel  by som vám zapriať šťastné a veselé Vianoce,  ktoré prídu už o chvíľku a aj doma veľa krásnych darčekov, veľa sladkostí. A tiež, aby ste sa mali radi. V novom roku prajem všetko dobré a hlavne, buďte všetci zdraví,“ zaželal deťom aj ich rodičom a blízkym.

Manažérka projektu Sme s vami v pravý čas Iveta Falatová pripomenula, že okrem detí z rodín, ktoré prijali pozvanie na predsviatočné stretnutie, bude v pondelok 18. decembra obdarovaných aj vyše 120 ich rovesníkov z detských domovov. Tých, ktorí si svoje vianočné želania rovnako vypísali na kartičky v rámci projektu Stromček prianí. „Je skvelé, že naši zamestnanci myslia nielen na svoje ratolesti, ale aj na iné deti. Na tie vaše,“ obrátila sa na rodičov, „alebo potešia iné deti v detských domovoch. Chcela by som sa pri tejto príležitosti úprimne poďakovať viceprezidentovi Marcelovi Novosadovi, ktorý nám s týmto projektom veľmi pomohol.“

A potom už, ešte pred dobrou večerou, na ktorej nesmela chýbať tradičná kapustnica, prišla pre deti dlho očakávaná chvíľa. Viaceré z nich nemohli pri rozbaľovaní svojich darčekov tušiť, že  sú medzi nimi aj také, ktoré zadovážili práve hostitelia tohto večera z topmanažmentu spoločnosti.  Darčeky deťom v mene žičlivých hutníkov odovzdali viceprezidentky Elena Petrášková, Silvia Gaálová  spolu s Vierou Novosadovou.

Naozaj sa splnili ich vianočné želania?  Teodorovi Vagašovi určite áno. Spočiatku sa síce okúňal, ale nie nadlho. „Som už v prípravke, a pôjdem do školy,“ vyhŕkol. Zjavne sa na ňu tešil. No v tomto momente asi viac z interaktívnej knižky Hravá angličtina, ktorú nám hneď aj predviedol. Prečo si vybral práve túto? „Už dva roky chodím na agličtinu,“ pochválil sa, čo jeho mamka Michaela aj potvrdila. Priznala, že synovi s výberom darčeka trochu pomáhala, keďže videla, že na návšteve u kamarátov sa mu takéto hovoriace knižky veľmi páčili. A keď sa s nami Teodor lúčil, prisľúbil, že nabudúce už bude s nami hovoriť len po anglicky.

Zjavne spokojní boli aj súrodenci Vysokayoví. „Dostali sme presne to, čo sme si želali,“ potvrdili.  Daniel nám ukázal mikinu, ktorá dnes medzi mládežou letí... S nápisom Nestaraj sa. A brat Patrik? „Rád počúvam hudbu, najmä však anglický rap. Bezdrôtové slúchadlá, ktoré som dostal, sú super.“  

Sestry Kurilkové sa tešili rovnako. Ema z darčekových poukážok do drogérie a na nákup oblečenia. „Nemám ešte konkrétnu predstavu,“ odpovedala na otázku, čo si za nich mieni zadovážiť. „Rozmyslím si to,“ dodala s úsmevom. Mladšia Gabriela rada počúva hudbu a tak sa jej bezdrôtové slúchadlá určite veľmi hodia. Nakoniec, rozhodla sa pre tento darček sama. „Hudbu mám rada, hocijakú,“ nechala sa počuť. A otec Gabriel ešte prezradil, že Gabika aj pekne spieva a hrá futbal...

Stačil pohľad na ostatné usmiate a darčekmi zaneprázdnené deti a bolo zrejmé, že vianočné želania všetkých dvadsiatich ratolestí našich kolegov boli splnené do bodky.

Sofia Azariová si svoju knihu Vianočné koledy s elektronickým perom pozrie a vyskúša až doma. Rovnako, ako jej braček Peťko obojstrannú detskú senzorickú tabuľu. Prajeme im aj na diaľku, nech choroba ich ocka rýchlo pominie a nech sú všetci v poriadku.

Nech sa naplnia úprimné želania šťastia, zdravia a pohodových Vianoc i lepších a krajších chvíľ v novom roku, ktoré padli na rozlúčku.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa