Obaly z ocele plnia recyklačné ciele EÚ už dnes

Článok

Obaly z ocele plnia recyklačné ciele EÚ už dnes


Asociácia výrobcov obalov z ocele APEAL zverejnila dáta (overené nezávislou treťou stranou), ktoré dokazujú, že obaly z ocele ako jeden z mála materiálov plní stanovené recyklačné ciele EÚ, a to dokonca so štvorročným predstihom.

Steve Claus, generálny tajomník APEAL, podčiarkol dôležitosť tohto úspechu: „Čísla potvrdzujú, že oceľ zostáva najviac recyklovaným obalovým materiálom v Európe, čo je dôkazom jej výnimočných vlastností, ale aj toho, že úsilie naprieč celým hodnotovým reťazcom bolo úspešné a podarilo sa nám zachovať efektívny recyklačný cyklus. Na rozdiel od iných obalových materiálov, naše zverejnené údaje ukazujú mieru skutočnej recyklácie oceľových obalov, nielen ich zberu."

Údaje o miere recyklácie boli zverejnené po zavedení novej, harmonizovanej metódy výpočtu miery recyklácie obalov v rámci EÚ, čo APEAL považuje za dôležitý krok k vytvoreniu rovnakých podmienok pre všetky obalové materiály v Európe. Doteraz členské štáty uplatňovali rôzne metódy pre výpočet miery recyklácie, čo značne skresľovalo dáta a zároveň nedostatočne odzrkadľovalo problémy spojené s využívaním obalov z kompozitných materiálov.

Zavedenie novej metodiky, ktorá sa zameriava na množstvo materiálu, ktoré reálne vstupuje do recyklačných operácií, znamená výrazný posun smerom k presnosti a transparentnosti v európskom obalovom priemysle. Aktuálne sa však stále nachádzame v prechodnom období, kedy si len niekoľko členských štátov osvojilo novú metodiku a takmer tretina z nich stále používa staršie metódy výpočtu.

APEAL zdôrazňuje, že tieto najnovšie údaje zodpovedajú množstvu obalov, ktoré je skutočne recyklované a nielen vyzbierané, čo je v súlade s celoeurópskym prístupom. Čísla ukazujú, že 78,5% oceľových obalov bolo v roku 2021 „reálne recyklovaných“, čo predstavuje takmer 8 z každých 10 oceľových obalov uvedených na trh. To znamená, že cieľ EÚ dosiahnuť recykláciu obalovej ocele na úrovni 70% do roku 2025 je už splnený.

„Magnetické vlastnosti ocele umožňujú rýchlo a jednoducho ju zhodnocovať z akéhokoľvek zmesového odpadu, pričom takúto oceľ je možné recyklovať donekonečna a bez straty kvality. Vďaka týmto vlastnostiam zostáva oceľ aj naďalej najviac recyklovaným obalovým materiálom v Európe a zároveň je dôležitou súčasťou európskej vízie pre cirkulárnu ekonomiku,“ dodal Steve Claus.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa