Pozvánka do filharmónie

Článok

Pozvánka do filharmónie


Štátna filharmónia Košice pozýva priaznivcov vážnej hudby na ďalší z abonentných koncertov: KARABITS – ŠOSTAKOVIČ. Uskutoční sa 27.10.2022 o 19.00 v Dome umenia.

Program:

Ivan Karabits: Koncert pre orchester č. 1 "Hudobný dar do Kyjeva"

Dmitrij Šostakovič: Violončelový koncert č. 1 Es dur

Dmitrij Šostakovič: Symfónia č. 6 h mol op. 54

Dirigentom filharmonikov bude Zbyněk MÜLLER, na koncerte sa predstaví violončelistka  Hayoung CHOI.

Ukrajinský skladateľ, dirigent a pedagóg Ivan Karabits sa po získaní nezávislosti Ukrajiny v roku 1991 stal jednou z vedúcich hudobných osobností krajiny. Karabits bol inšpiratívny autor a jeho tri farebné, virtuózne a miestami až teatrálne Koncerty pre orchester odhaľujú rôznorodé vplyvy – najmä Mahlera, Šostakoviča, ľudovej hudby rodnej krajiny a tiež jeho priateľa, skladateľa Rodiona Ščedrina.

Symfónia č. 6 h mol od Dmitrija Šostakoviča obsahuje pomerne neobvyklé tempové členenie častí na Largo, Allegro a Presto. Kým prvá časť je veľmi lyrická a melodická s osobitou poetikou, druhá časť je poňatá vo forme scherza. Finále je živelné a veľmi rýchle, so systematicky sa stupňujúcou dynamikou záverečnej kódy.

Ak máte o vstupenky záujem, pošlite e-mail na adresu ifalatova@sk.uss.com, najneskôr v stredu, 26. októbra do 12.00. Vstupenky zdarma získa prvých sto záujemcov.

Foto: freepik

 

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa