Oplachtili sme detskú železnicu

Článok

Oplachtili sme detskú železnicu


Občianske združenie Detská železnica Košice, ktoré prevádzkuje Košickú detskú historickú železnicu, získalo v apríli grant z nášho programu Spoločne pre  región. Sumou 3 000 € sme podporili ich projekt s názvom Bezpečná cesta: Inštalácia ochranných plachiet pre historické vozne Detskej železnice.

Za občianskym združením stoja manželia Lehotskí (na fotografii s prezidentom USSK Jimom Brunom), pre ktorých je Košická detská historická železnica srdcovou záležitosťou. A  samozrejme, množstvo ďalších ľudí a  dobrovoľníkov, bez ktorých by prevádzka tejto unikátnej železnice nebola možná. O realizácii projektu porozprávala Zuzana Lehotská.

Myšlienkou ochranných plachiet sme sa zaoberali už od chvíle, kedy k nám prišli nové zrekonštruované vozne. Vzhľadom na obmedzené finančné prostriedky sme hľadali grantové výzvy vhodné na tento zámer. Ochranné plachty sa nám napokon podarilo nainštalovať vďaka vášmu grantu. Chránia  jedny z najobľúbenejších otvorených vozňov vyrobených z dreva, ktoré by časom a vplyvom poveternostných podmienok podľahlo skaze. Sme radi, že už túto jeseň a  zimu budú otvorené vozne deponované vonku aspoň čiastočne chránené.”

Ochranné plachty však majú aj inú funkciu. Počas jazdy chránia samotných cestujúcich pred nepriaznivým počasím či chladom . Zároveň pred tuhými časticami samovoľne unikajúcimi z komína parnej lokomotívy, ktoré by mohli podráždiť ich oči.  

Časť grantu bola využitá na edukačné materiály a nákup tričiek, búnd a vetroviek pre členov Klubu mladých železničiarov.

Na Slovensku je to jediný klub mladých železničiarov – dobrovoľníkov vôbec. Združuje dobrovoľníkov z radov žiakov základných a stredných škôl. Pod vedením skúsených železničiarov sa podieľajú na prevádzke železničky v rolách mladých sprievodcov či výpravcov. Odevom s potlačou a reflexnými prvkami ich chceme odlíšiť od návštevníkov a navrátiť tak na detskú železnicu novodobú uniformu. V deťoch a mládeži tak budujeme pocit zodpovednosti, spolupatričnosti. Edukačné materiály vzdelávajú deti z klubu i verejnosť a posilňujú povedomie bezpečnej prevádzky na detskej železnici. Klub mladých železničiarov vznikol v roku 2012 a za tie roky sa nám podarilo ”vychovať” a motivovať už niekoľko desiatok mladých ľudí, ktorí v súčasnosti pôsobia ako profesionáli v železničnej a inej hromadnej doprave, prípadne sú úspešní v inom odvetví,” priblížila činnosť klubu Zuzana Lehotská.

Detská železnica je blízka mnohým našim kolegom, ktorí sú jej dlhoročnými fanúšikmi a zúčastňujú sa tu brigád či už individuálne, alebo v rámci nášho dobrovoľníckeho podujatia Hutníci pre Košice.

Podpora zo strany spoločnosti U. S. Steel Košice je už niekoľko rokov veľmi intenzívna, aj vďaka dlhoročnej tradícii dobrovoľníckych brigád, charitatívneho vianočného stánku, či finančnej podpory. Vďaka nej sme dokázali podporiť činnosť Klubu mladých železničiarov, zrevitalizovať okolie železničky, zrekonštruovať vozne a lokomotívy, vrátane najstaršej parnej lokomotívy U36 003 - Katka, ktorá si v tomto roku pripomína 140 rokov. Je najstaršou prevádzkovanou parnou lokomotívou v rámci okolitých krajín, ktorá jazdí podľa cestovného poriadku - aj vďaka oceliarom,” uzavrela Zuzana Lehotská z Detskej železnice.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa