Na trati MMM aj deti z domovov

Článok

Na trati MMM aj deti z domovov


Neuveriteľných viac ako 5 minút trvalo takmer štyrom tisíckam minimaratóncov, kým všetci prebehli štartom. V obrovskej oranžovej rieke, ktorú tvorili malí i veľkí bežci U. S. Steel Family Run sa na trati dlhej 4,2 km nestratili ani deti z dvoch detských domovov, ktoré sme na tento bežecký sviatok už tradične pozvali.

 

Ešte predtým, ako sa postavili na štart, sa v priestoroch hotela Double Tree by Hilton fotili s maratónskymi bežcami a treba povedať, že mali jednoducho veľké šťastie. Na snímke vľavo je skupinka detí s Keňanom Denisom Chirchirom, ktorý v nedeľu v maratónskom behu zvíťazil a na snímke vpravo je Mesfin Nigusu Tolla, ktorý dobehol ako druhý.

Deti sa na minimaratón pripravovali. Z Centra pre deti a rodiny Uralská Košice tvorilo skupinku bežcov 6 detí a dvaja vychovávatelia. „Trénovali všetci, tak deti, ako aj dospelí.  Staršie deti už minimaratón v minulosti zabehli, pre malé deti je to premiéra,“ povedala riaditeľka Jana Funderáková.

„Ja už budem bežať tretí raz, ale veľmi sa teším,“ hovorí Daniel a jeho kamarát Jožko, ktorý sa na štart minimaratónu postavil druhý raz, doplnil „Trénovali sme dosť. Aj na telesnej, aj futbal sme hrali, aj „kolečka“ okolo školy sme robili.“

Z Uralskej napokon s najlepším časom dobehol 0:22:06  Sebastián Žiga.

Skupinku bežcov z Detského domova sv. Klementa Hofbauera z Podolínca tvorilo 8 detí. „Deti majú natrénované, trénovali v okolí Podolínca. Škoda, že tu nie je najlepší z minulého roka Kiko Oračko, ktorý práve v tejto chvíli hrá kvalifikačný zápas vo futbale o postup na MS detských domovov, ktoré budú v Poľsku. Už vyhrali 4 zápasy a musia ešte vyhrať finále,“ povedal nám Štefan Straka, riaditeľ detského domova. Podvečer sme sa dozvedeli, že malí futbalisti z Podolínca aj finálový zápas vyhrali a tréner si z ich kádra vyberie početnú skupinku reprezentantov, medzi ktorými určite nebude chýbať ani Kristián Oračko, ktorý bol vyhlásený za najlepšieho strelca turnaja.

Svoju premiéru na minimaratóne mala Sára, naopak, viackrát si tento beh vyskúšala Vaneska, ktorej sa páčila najmä atmosféra v meste a povzbudzujúci diváci po celej trati.

 

S najlepším časom 0:16:30 napokon dobehol Adrián Trošan (na druhej snímke s kamarátom Borisom Mirgom 0:20:02), ktorý sa umiestnil na 16. mieste: „Behalo sa mi ťažko, nemal som dobrú obuv. Dosť ma boleli nohy kvôli príliš tenkým podrážkam.“

 

Objektív nášho fotografa Jána Kisuckého zachytil v dave bežcov minimaratónu aj predsedu RO OZ KOVO U. S. Steel Košice Juraja Vargu a manželku nášho viceprezidenta Máriu Kiraľvargovú.

Svoju premiéru na košickom maratóne mal zastupujúci prezident U. S. Steel Košice  Mike Piekut, ktorý odovzdával medaily nielen najlepším maratóncom v nedeľu, ale aj víťazom sobotňajšieho  U. S. Steel Family Run.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa