Opera Štátneho divadla Košice začína nový rok 2022

Článok

Opera Štátneho divadla Košice začína nový rok 2022


Už na Trojkráľový večer

Online vysielaním záznamu výnimočného projektu, ktorý bude dostupný pre všetkých na sociálnych sieťach Štátneho divadla Košice a K13/Košické kultúrne centrá, vstúpi do nového roka 2022 Opera ŠDKE. Už na Trojkráľový večer, vo štvrtok 6. januára od 19:00, si budete môcť v pohodlí svojho domova dopriať duchovnú očistu pri jedinečných tónoch svetoznámej 3. symfónie Henryka Góreckého.

Góreckého 3. symfónia patrí medzi najvýznamnejšie diela modernej klasickej hudby a v deväťdesiatych rokoch minulého storočia sa stala celosvetovým hitom. Henryk Górecki toto dielo venoval všetkým trpiacim ľuďom na svete. S úspešnou slovenskou sopranistkou Slávkou Zámečníkovou, sólistkou viedenskej Štátnej opery a orchestrom Opery ŠDKE ju hudobne naštudoval šéfdirigent košickej opery Peter Valentovič. Jej uvedenie v košickej Kunsthalle bolo 20. novembra 2021 jedným z posledných večerov, ktoré si mohli v obmedzenom režime užiť aj diváci. Aj preto sa Štátne divadlo Košice v spolupráci s mestskou organizáciou K13 – Košické kultúrne centrá rozhodlo tento výnimočný večer zaznamenať a ponúknuť ho prostredníctvom streamu čo najširšiemu okruhu divákov.

„Myslím si, že téma ,Symfónie žalostných spevov’ je presne to, čo si v dnešnej dobe potrebujeme trochu pripomenúť.  Ľudia sa totiž zaoberajú úplne inými vecami a myslia si, že problémy dnešnej doby sú tými najhoršími. Je normálne, že človek pri svojom nešťastí zabúda na nešťastie ostatných. Vždy je to však tak, že pri pohľade na niečo oveľa horšie ako to, čo práve prežívame, sa náš žiaľ stane znesiteľnejším. Pre akúsi duchovnú očistu a prebudenie je toto dielo ideálnym prostriedkom. A nádherná hudba, ktorá nie je tak často hraná, je takisto balzamom pre všetky zmysly,“ povedala o výnimočnom diele Slávka Zámečníková, pre ktorú bola Góreckého symfónia prvou spoluprácou so Štátnym divadlom Košice. 

Mladá sopranistka zaznamenala raketový štart na svetové operné i koncertné pódia a momentálne patrí medzi najväčšie operné nádeje. Podľa šéfdirigenta Petra Valentoviča je Góreckého 3. symfónia výnimočná svojou atmosférou, krásnou až meditatívnou hudbou, príjemnou tonalitou a opakujúcimi sa motívmi, ktoré prenesú poslucháča do úplne inej dimenzie. „Má prekrásne farby a nezabudnuteľné hudobné motívy, ktoré sú svojou jednoduchosťou prístupné pre rôzne vekové kategórie a generácie. Týmito atribútmi si získala široké publikum,“ dodal Valentovič.

Link na záznam nájdu diváci na profiloch Štátneho divadla Košice na sociálnych sieťach.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa