Mostík nad jazierkom už sprístupnili

Článok

Mostík nad jazierkom už sprístupnili


Včera, 28. februára 2024, sprístupnil riaditeľ pre investície Peter Petričko okoloidúcim návštevníkom už aj prechod cez mostík ponad jazierko pri hlavnej administratívnej budove U. S. Steel Košice.

S prebúdzajúcou sa jarou bude toto spoločné dielo, pod ktoré sa podpísali košická oceliareň, Nadácia U. S. Steel Košice, Botanická záhrada Univerzity P. J. Šafárika a Fakulta umení Technickej univerzity, ďalej krásnieť. Aj vďaka pestrej flóre v podobe širokého sortimentu atraktívnych rastlín.

Pod neustálym drobnohľadom je i kontrola kvality vody v jazierku, ktoré už obývajú ryby. Pozornému okou neujdú červeničky, ku ktorým pribudli koncom minulého roka aj prvé plotice, podustvy i desiatky atraktívnych zlatých jalcov. Tu treba pripomenúť, že kŕmenie rybičiek nie je vôbec nutné, prirodzenej potravy v jazierku majú dostatok. Skôr im môže uškodiť a tiež znehodnotiť kvalitu vody.

Ako informoval Robert Gregorek z Botanickej záhrady UPJŠ Košice, botanici aplikovali do vody minerálnu zmes, ktorá má zabrániť rastu vláknitých rias. Posvietia si aj na možný výskyt jednobunkových rias a siníc, ktoré sa však aj napriek neobvykle teplému počasiu vôbec neobjavili. Po spustení technickej podpory zakaleniu vody na jar spoľahlivo zabránia UV lampy.

Botanici sa chystajú aj na prvé ošetrenie existujúcich rastlín okolo jazierka - ostrihajú kríky, zregulujú burinu, na poklesnutých miestach doplnia substrát a o niečo neskôr vysadia na voľné miesta niektoré ďalšie rastliny.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa