Monitoring médií 10.1.2022

Článok

Monitoring médií 10.1.2022


www.noviny.sk: Slovenský export ožíva. Má to ale háčik. Okrem energií, zdražie aj výroba

Druhú najvyššiu hodnotu v histórii samostatného Slovenska dosiahol náš export v novembri 2021. Po dvojmesačných prepadoch je to dobrá informácia. Pretože naša krajina de-facto z výroby a vývozu žije. Napriek dobrým číslam to nie je také dobré, ako by malo. Pandémia zmenila veľa vecí aj v klasickej ekonomike.
Po niekoľkých mesiacoch nepriaznivých čísiel exportu sa zdá, že sa čísla prehupnú do lepších výsledkov. Konečne export prekvapil príjemne. Aj medzimesačne, aj medziročne aj predkrízovo. Hodnota vyvezeného tovaru skoro 8 a pol miliardy eur bola po marci 2021 druhá najvyššia v histórii samostatného Slovenska. Po dvoch ťažkých mesiacoch september a október, prišla zmena.
"Ak sa na to pozrieme z medziročného hľadiska, tak ten rast tam bol až 10," skonštatoval analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršnák. Pre celkovú ekonomiku to nie je také ružové, ako by to na prvý pohľad vyzeralo. Môže za to viacero faktorov. Mohli by sme totiž vyvážať ešte viac, keby pandémia nenaštrbila ozubené kolieska medzinárodného obchodu. "Špeciálne v podobe čipovej krízy," pripomenul jednu z najväčších achillových piat krízy analytik JandT banky, Stanislav Pánis.

V exporte hlásia aj miliardové mínusy
Celkový výpadok na exporte našich najdôležitejších výrobkov národná banka odhaduje preto až na úrovni miliardy mínus. Ukázal to aj november - vysoký vývoz podporili najmä výrobky gumárenského, oceliarskeho, či hutníckeho priemyslu. Export áut už štvrtý mesiac nedosahuje úrovne spred roka, aj keď je stále ťahúňom. Ďalším zabijakom sú pre slovenskú ekonomiku rastúce ceny - všetkého. "Slovenská ekonomika je mimoriadne závislá na importoch súčiastok, na to, aby sme mohli následne exportovať," uviedol analytik Pánis.

Všetko bude drahšie, nielen potraviny, aj výroba
Výroba sa nám tak nepríjemne predražuje a na vývoze zarobíme tak menej. Máme tak negatívne saldo zahraničného obchodu cez 20 miliónov eur. Ide zároveň o najvyššie hodnoty dovozov od vzniku Slovenska. "Aj napriek tomu, že sa vývozy obnovujú, tak celkový vplyv na ekonomiku a na ten zahraničný obchod je negatívny," uzavrel analytik Koršnák.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa