Michal Balucha vyhráva nielen s vareškou

Článok

Michal Balucha vyhráva nielen s vareškou


Minulý týždeň sa Michal Balucha, kuchár z jedálne vo Vstupnom areáli, zúčastnil na Česko – Slovenskom finále Culinary Cup, ktoré sa konalo v Prahe. Do tejto súťaže organizovanej spoločnosťou Delirest, konkrétne do jej slovenského kola, ktoré bolo vlani na jeseň, bol nominovaný ako náhradník a napokon z nej odišiel ako víťaz.

Ako si počínal v Česko – Slovenskom kole?  Klienti jedálne vo Vstupnom areáli to už vedia. V priestoroch jedálne je umiestnený malý pohár za výhru v slovenskom kole a k nemu teraz pribudol neprehliadnuteľný, veľký putovný pohár pre víťaza Culinary Cup s jeho menom.

Bolo to náročné? Čo ste varili a koľko ste mali času?

Na prípravu sme mali hodinu a pol a na varenie štyri hodiny. Stačilo to, napriek tomu to bol veľký stres, ale aj super skúsenosť. Zadanie sme mali dané vopred, takže som mal čas niekoľko týždňov premýšľať, čo a ako pripravím. Varili sme trojchodové menu. Predjedlo malo byť vegánske, bezlepkové, hlavné jedlo mala byť ryba – morský vlk a v dezerte musel byť použitý biely jogurt.  Ako predjedlo som varil kelový závitok – také slovenské „holúbky“, ale bez mäsa, s batátovým humusom, s cviklou, pohánkovým pop cornom a čiernou šošovicou beluga so zálievkou zo sezamového oleja, limetky a medu.  Rybu som spracoval úplne celú. Urobil som z nej filé, z odrezkov som pripravil rybací fáš (je to niečo ako fašírka), hlavu a kosti som uvaril a urobil som z toho omáčku. Filé som podával s karfiolovým prívarkom a orieškovým crumble (posýpkou). Ako dezert som pripravil fánky s malinovým džemom, jogurtovou espumou (penou) a malinovým prachom.  Z každého jedla sme museli pripraviť 10 porcií.

A čo porota? Mali ste trému? Kulinárske výtvory hodnotil aj známy český šéfkuchár Zdeněk Pohlreich...

Pred Zdeňkom Pohlreichom som mal veľký rešpekt. Vieme všetci z televíznych programov, ako prudko dokáže reagovať a komentovať niektoré jedlá.  K môjmu jedlu mal nejaké drobné pripomienky, aj mi niečo poradil a celkovo bol veľmi príjemný.  Do každého jedla som sa snažil zakomponovať aj slanú, aj sladkú, aj kyslú aj chrumkavú zložku. A aby to bolo farebné. Verím, že im chutilo a zavážilo asi aj to, že som dokázal zužitkovať celú rybu.

Varíte aj doma?

Áno, ale skôr je to na striedačku, veľmi dobre varí aj moja priateľka. Ja mám rád taliansku kuchyňu, z mála surovín vedia vytvoriť skvelé jedlá.  Tu v závodnej jedálni sa učím, ako variť veľké počty porcií.

Michal Balucha sa chcel pôvodne stať mechanikom počítačových sietí. K povolaniu kuchára ho tak trocha „postrčili“ rodičia, ktorí obaja varili výborne. V prvom ročníku mali skvelého majstra, ktorý svojich žiakov naučil, že súčasná gastronómia je tak trochu ako umenie a to ho definitívne „chytilo“.

Na úspech mladého kuchára je hrdý aj kreatívny šéf Delirestu František Sedlák, ktorého bol Michal v prvom ročníku strednej školy študentom: „Michalovi blahoželám a držím mu palce v medzinárodnom kole, ktoré bude na jar v Rumunsku.“

Michal sa vie veľmi šikovne obracať nielen s vareškou. Je aj gitaristom skupiny Teraborsuk, ktorá bude mať koncert 7. mája v Steel Aréne v Košiciach.

Nie je zvolený formulár.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa