Marián Dulák má údržbársku dušu

Článok

Marián Dulák má údržbársku dušu


Od svojho nástupu do železiarní v roku 1991 sa Marián Dulák stal telom aj dušou údržbárom. Takto ho hodnotí Miroslav Šoltýs, vedúci prevádzky Údržba v DZ Teplá valcovňa. Z jeho hodnotenia sme vybrali:  „Od začiatku svojej kariéry zlepšoval Marián Dulák výrobné zariadenie na trati TŠP ako strojný konštruktér. Mnohokrát svojím projektovým riešením prispel k zvyšovaniu spoľahlivosti a životnosti zariadení. Po prestupe do závodu Teplá  valcovňa pokračoval v  práci ako technológ opráv a priniesol ďalšie konštruktívne nápady. Aj keď je v súčasnosti hlavným manažérom pre podporu výroby, jeho záujem o údržbu pretrváva. Ako človek vyniká serióznym a zodpovedným prístupom k práci. Je skromný a v každom kolektíve, v ktorom pracoval, patril medzi lídrov.“

Do železiarní som prišiel pracovať  hlavne kvôli tomu, že tu pracovali aj obaja moji rodičia, ktorí do Košíc prišli za prácou. Bolo to také automatické.  Starší brat študoval na SOU hutníckom a ja som študoval na tom istom učilišti. Po maturite som pokračoval v štúdiu na Vysokej škole technickej v Košiciach a potom som zamieril opäť do železiarní.  To, že pracujem v DZ Teplá valcovňa je skôr náhoda.  Začal som na konštrukcii,  v závode ITES. Zhodou okolnosti mal môj prvý šéf pred dôchodkom, tak ma pridelili pre potreby údržby teplej valcovne. Keď sa redukovala činnosť ITESu, prešiel som na údržbu teplej valcovne. Najprv ako technológ opráv, technológ spoľahlivosti, potom som sa stal manažérom strednej údržby, vedúcim údržby a teraz som hlavným manažérom podpory DZ Teplá valcovňa.  Z teplej valcovne som nikdy nezutekal,“ hovorí Marián Dulák.

Na otázku prečo, odpovedal takto:  "Práca ma baví, prevádzku poznám dokonale a baví ma robiť to, čo som vyštudoval. Dodnes sa motám viac okolo údržby, okolo modernizácií, vždy ma to tam ťahalo. Je treba riešiť veľa problémov, hľadať ich príčiny, čo si vyžaduje veľa, hlavne technicky odbornej práce. Pri riešení porúch a hľadaní príčin je treba veľa vedomostí aj skúseností.  Spolupracujem nielen s prevádzkou, ale aj s centrálnou údržbou, údržbami iných závodov a s ďalšími kolegami, externými firmami... Je to pestré, preto ma to baví.“

Deti zatiaľ železiarenskú rodinu nerozšírili.  Zatiaľ. Syn študuje informatiku na TUKE, možno o rok príde aj na stáž a ktovie, možno raz aj on nájde uplatnenie práve v našom podniku. Dcéra je lekárka.

 

O jeho práci vedia veľa, vždy sa o ňu zaujímali, vedia, kde pracuje, čo robí.  Výnimkou nie sú ani časté telefonáty domov, keď sa vyskytne nejaký problém. Deti, ale aj manželka sú na neho a na ocenenie Za pracovnú vernosť, ktoré mu bolo udelené, veľmi hrdí. Rovnako mu ho prajú aj kolegovia, medzi ktorými má veľa kamarátov.

Ako rád trávi voľný čas? „ Som čerstvý dedo, mám malého vnuka a z toho sa momentálne teším najviac. Dokončujem rodinný dom, je s tým veľa práce. A veľmi rád kočíkujem,“ povedal  Marián Dulák.

 

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa