Keď hudba povznáša ducha

Článok

Keď hudba povznáša ducha


Hudbu povznášajúcu dušu a spôsobujúcu zimomriavky v podaní desiatok mladých hudobníkov zo Slovenska, Ukrajiny, Poľska i vzdialených Filipín a koncerty v Košiciach, Vysokých Tatrách a po prvý raz aj v Prahe. To všetko priniesol v uplynulých dňoch Medzinárodný festival mládežníckych orchestrov a zborov Šengenský poludník.

„Na jednej strane stojí úľava a dobrý pocit z toho, že sa nám to podarilo zvládnuť, na druhej strane s únavou aj pocit ľútosti, že to už skončilo. Aj v tomto roku sa ukázala jedinečnosť tohto festivalu, ktorý hoci nesie vždy rovnaký názov, je každý rok iný a prináša vždy veľa výnimočných momentov,“ hovorí riaditeľ festivalu Igor Dohovič.

Vo festivalovom centre v Košiciach sa aj v tomto roku stretlo vyše 200 mladých umelcov zo štyroch krajín. Najočakávanejšou udalosťou festivalu sú tradične otváracie či záverečné galakoncerty veľkého medzinárodného orchestra a zboru „Šengenský poludník“ v Kostole Premonštrátov v Košiciach. „Galakoncerty sú každoročne dôkazom toho, akým nádherným spôsobom dokáže hudba spájať mladých ľudí z celého sveta, ktorí po niekoľkých skúškach svojou interpretáciou náročných diel vháňajú do očí slzy a na telo zimomriavky,“ vraví Igor Dohovič. „Vďačíme za to stálym partnerom akými sú Mesto Košice, Košický samosprávny kraj, Košické kultúrne centrá a mnohí ďalší. V tomto roku patrí poďakovanie aj Fondu na podporu umenia, Nadácii U. S. Steel Košice a stálym súkromným darcom. Samozrejme veľké poďakovanie patrí aj celému tímu členov Sláčikového orchestra Musica Iuvenalis, ktorí sa na organizácii festivalu podieľajú,“ dodáva riaditeľ festivalu Igor Dohovič.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa