Hovoríme s otcom olympioničky Zuzany

Článok

Hovoríme s otcom olympioničky Zuzany


Na finále Svetového pohára vo francúzskom Vaires sur Marne si miestenku na Olympijské hry, ktoré sa uskutočnia na budúci rok v Paríži, vybojovala v C1 vodná slalomárka Zuzana Paňková. Iba 18-ročná pretekárka bude patriť k najmladším slovenským olympionikom.

Otca olympioničky Zuzany Juraja Paňka, ktorý pracuje ako informačný architekt na IT, určite mnohí poznáte. My sme ho poprosili o krátky rozhovor.

Aký je to pocit byť otcom olympioničky?  

Je to hrdosť, únava ale aj  obavy (už nejde o guličky).

Ako ste prežívali finále svetového pohára, na ktorom si Zuzana vybojovala postup na olympiádu?

Doma, online, spoločne sme jej všetci držali palce.

Kto priviedol dcéru k vodáckemu športu?

Priženil som sa do vodáckej rodiny, takže všetky dovolenky boli pod stanom, v Červenom kláštore na Dunajci, spolu so svokrovcami, ktorí organizovali rodinnú "letnú školu" pre všetky vnúčatá.

Robia vodácke športy aj ďalšie deti?

Žiaľ, v Košiciach momentálne nemáme ďalšieho takého trénera ako Peter Murcko, takže najstarší syn Juraj, ktorý má tiež veľmi dobré predpoklady pre divokú vodu, sa dnes venuje šermu, jeho dvojča futbalu...

Čo všetko si musel napríklad zo svojho voľného času obetovať pre to, aby sa z dcéry stala olympionička?

Uživiť 6 detí neponecháva veľa voľného času, na druhej strane 6 detí znamená, že sa človek nemôže venovať iba jednému. Takže najprv veľmi veľa, potom menej, ale - prestal som čítať knihy a moja 3 000 zväzková knižnica je z 90 % uložená v škatuliach,  u kamaráta na vidieku.

Cestujete na preteky so Zuzanou?

Nie, ešte pri žiackych pretekoch sme povzbudzovali asi príliš hlučne, takže si vyžiadala, aby sme ju nerozptyľovali a od juniorských súťaží si musí vystačiť bez nás.

Vráťme sa ešte k posledným pretekom, na ktorých si Zuzana vybojovala miestenku na olympiádu. Ako ste ju privítali doma? Pripravili ste pre ňu nejakú špeciálnu oslavu?

Začal sa školský rok, v dome sú traja prváci (dvaja na stredných školách, jeden na ZŠ), minulý týždeň sme dorobili kúrenie... veľmi intenzívna prevádzka domácnosti ide ďalej... ale torty boli a nový výškovo nastaviteľný pracovný stôl pre Zuzanku čaká na zostavenie...

Pôjdete na olympiádu s ňou? Alebo budete fandiť pre telke?

Budeme hľadať kompromis medzi jej pokojom a našimi predstavami... a ešte aj peniaze budú dôležité. Strecha zateká, auto je o rok staršie ako Zuzka, je potrebné vymeniť okná a dvere, zatepliť aspoň severnú stenu...

Zuzanka na jednom z prvých pretekov na začiatku kariéry.

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa