EUROFER: Európska oceľ pre európsku prosperitu

Článok

EUROFER: Európska oceľ pre európsku prosperitu


Celý Manifest 2024-2029 (v anglickom jazyku) si môžete stiahnuť  tu.

Európska oceľ vyrobená pre budúcnosť
Európa je na vrchole éry transformácie. Zelená dohoda musí priniesť ambiciózne ciele v oblasti klímy a zároveň zabezpečiť trvalú prosperitu. Európska hospodárska integrácia bola vybudovaná z ocele, ktorá je chrbticou rastu Európy, prispieva miliardami do hospodárstva a poskytuje pracovné miesta miliónom Európanov. Ako EUROFER, Európska oceliarska asociácia, veríme, že budúcnosť zelenej Európy možno vytvoriť len s európskou oceľou.

Ako umožniť udržateľnú európsku oceľ?
Budúcnosť ekologickej ocele začína tu v Európe a stane sa celosvetovou realitou, ak počas tohto prechodu podporíme naše vlastné priemyselné ekosystémy. Oceľ vyrobená v Európe má strategickú úlohu a umožňuje hospodárstvo s nulovou bilanciou emisií, ale dnes čelí silným protivetrom spôsobeným energetickou krízou, nekalou medzinárodnou hospodárskou súťažou a rastúcimi jednostrannými nákladmi na emisie oxidu uhličitého. Zabezpečenie podmienok umožňujúcich transformáciu energeticky náročných priemyselných odvetví, ako je oceliarstvo, ktoré sú nevyhnutné pre hodnotové reťazce čistých technológií, musí byť prioritou dnešnej agendy a agendy EÚ po roku 2024. Vyzývame tvorcov politík, aby uprednostnili týchto päť pilierov:

1. STIMULOVAŤ SPOLOČNÚ PRIEMYSELNÚ POLITIKU
A PODNIETIŤ INVESTÍCIE

Začleniť do všetkých oblastí politiky spoločnú ekologickú priemyselnú politiku, ktorá podnecuje investície, koordinovanú „výkonným podpredsedom pre priemyselnú transformáciu a Made in Europe“. Poskytnúť dostatočné finančné zdroje na prechod, vďaka čomu bude prístup jednoduchší, jasnejší a rýchlejší. Vytvoriť vedúce trhy pre ekologické výrobky s cieľom ďalej podporovať investície prostredníctvom kritérií verejného obstarávania, referenčných hodnôt pre emisie skleníkových plynov a iných trhových stimulov.

2. PODPOROVAŤ PRÍSTUP K CENOVO DOSTUPNEJ ENERGII BEZ FOSÍLNYCH PALÍV
Urýchlene zabezpečiť medzinárodne konkurencieschopné ceny energie pre priemysel. Prehodnotiť všetky možnosti v koncepcii trhu s elektrinou, ako aj ďalšie doplnkové opatrenia. Urýchliť výrobu, prenos a distribúciu čistej elektrickej energie a vodíka v Európe. Uprednostniť využívanie vodíka v odvetviach, ktoré prinášajú najväčšie zníženie emisií CO2.

3. DAŤ OBCHODNEJ POLITIKE EÚ NOVÝ IMPULZ
Vytvoriť účinnú globálnu dohodu medzi EÚ a USA o udržateľnej oceli s cieľom riešiť globálne emisie a nadmernú kapacitu. Presadzovať silnú obchodnú politiku založenú na reciprocite proti nekalým praktikám podporovanú ochrannými nástrojmi EÚ pre oceľ a nástrojmi na ochranu obchodu. Zaviesť účinný mechanizmus kompenzácie uhlíka na hraniciach (CBAM) s cieľom obnoviť rovnaké podmienky a zabrániť úniku uhlíka. Navrhnúť riešenie pre Európu, aby si udržala svoju konkurenčnú výhodu a vývoz.

4. BEZPEČNÝ PRÍSTUP KU KRITICKÝM SUROVINÁM
Presadzovať používanie oceľového šrotu na zosúladenie s cieľmi obehového hospodárstva EÚ, zhodnocovať ho a obmedziť jeho vývoz do krajín s nižšími environmentálnymi a sociálnymi normami. Zaručiť konzistentné dodávky primárnych aj druhotných surovín na výrobu zložiek transformácie a zároveň šetriť prírodné zdroje a emisie.

5. INŠPIROVAŤ, PRILÁKAŤ A UDRŽAŤ OCELIAROV
Podporovať nové pracovné miesta v ekologickej výrobe ocele ako profesionálnu kariéru medzi mladými generáciami s cieľom prilákať talenty a podporiť transformáciu odvetvia. Poskytnite primeranú odbornú prípravu a akademické príležitosti. Zvýšiť kvalifikáciu a rekvalifikovať existujúcich zamestnancov s cieľom dosiahnuť spravodlivý prechod, inšpirovať a udržať kvalifikovanú pracovnú silu.

PILIER PROSPERITY
Európsky oceliarsky ekosystém poskytuje 306 000 priamych pracovných miest v 22 členských štátoch EÚ a podporuje viac ako 2,2 milióna nepriamych a vyvolaných pracovných miest v EÚ, čím vytvára hrubú pridanú hodnotu vo výške 143 miliárd EUR ročne vo všetkých odvetviach. Oceľ je pilierom európskej prosperity a náš priemysel je štandardom vysokých pracovných a etických noriem EÚ. Okrem čísel je oceľ základom väčšiny čistých hodnotových reťazcov EÚ a zabezpečuje odolnosť v kontexte geopolitickej neistoty. Od vlakov, áut, bicyklov, veterných mlynov, solárnych panelov až po kritickú infraštruktúru a predmety každodennej potreby, oceľ je jadrom lepšieho sveta, ktorý sa snažíme vybudovať.

306 000

priamych pracovných miest

2,2 milión

nepriamych pracovných miest

NAJLEPŠÍ SPOJENEC ZELENEJ TRANSFORMÁCIE
Oceľ, ktorá je od samého začiatku obehová a 100% recyklovateľná, nie je len materiálom, je dôkazom odolnosti Európy, inovácií a záväzku k udržateľnosti. S viac ako 3 500 druhmi ocele – z ktorých 75% bolo vyvinutých v posledných dvoch desaťročiach – je európska oceľ pevnejšia, ľahšia a ekologickejšia ako kedykoľvek predtým. EÚ sa môže pochváliť 88 % mierou recyklácie ocele, zatiaľ čo v roku 2021 bola viac ako polovica našej výroby ocele vyrobená z recyklovanej ocele, vďaka čomu sa európski výrobcovia stali svetovými lídrami v oblasti obehovej ocele. V celej EÚ sa plánuje alebo prebieha viac ako 60 nízkouhlíkových projektov v oblasti ocele, ktorých cieľom je znížiť emisie CO2 o 81,5 milióna ton ročne do roku 2030. Prvé z nich by mali začať fungovať do roku 2026. Za vhodných podmienok sa budúcnosť odvetvia čistých technológií vytvorí v Európe a prostredníctvom neustálych investícií do rozhodujúcich technológií pripravíme pôdu pre budúcnosť s nulovou čistou bilanciou.

143 miliárd EUR

ročná hrubá pridaná hodnota

88%

miera recyklácie ocele v EÚ

60

nízkouhlíkových projektov v oblasti ocele

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa