Diana Pappová cvičí záchranárskych psov

Článok

Diana Pappová cvičí záchranárskych psov


Na X App vám pravidelne predstavujeme kolegov, ktorí majú zaujímavé koníčky, venujú sa popri práci aj iným, umeleckým, športovým či ušľachtilým činnostiam. K takým patrí aj Diana Pappová, ktorá je už viac ako päť rokov súčasťou OZ SAR DA Slovakia. Ide o združenie dobrovoľných kynológov-záchranárov, ktorí cvičia záchranárske psy a tiež pomáhajú záchranným zložkám pri vyhľadávaní stratených ľudí v lesoch, na lúkach, či ľudí, ktorí môžu byť zasypaní v ruinách. Diana pracuje na úseku Ľudských zdrojov, na personálnom servise.

Ako ste sa dostali k výcviku záchranárskych psov?

Zobrala som si psíka z útulku.  Sučka Sandra bola už dospelá a ja som pre ňu chcela nájsť nejakú vhodnú náplň. Absolvovali sme základný výcvik  poslušnosti, keď som sa náhodou dozvedela, že v Košiciach pôsobí skupina  dobrovoľných kynológov záchranárov. Išla som sa pozrieť na ich tréning a už som tam zostala. V OZ  SAR DA Slovakia  pôsobím od augusta 2018.  Moja sučka je stále so mnou,  ale keďže už je stará, trénujem s ňou  len pre radosť. Na tréningoch pomáham svojim kolegom - dobrovoľníkom pri príprave ich psíkov.

Ako vyzerá záchranársky výcvik?

Je náročný. Trvá približne 2- 3 roky, kým sa psík pripraví na skúšky. Aby bol psík pripravený na prácu a jeho výkon bol ustálený, trvá to približne ďalší rok až dva. S našimi psíkmi trénujeme tak, aby zvládali čo najviac rôznych situácií, ktoré môžu počas pátrania nastať a aby boli spoľahlivé. Špeciálne pachové práce vyhľadávania trénujeme každý́ týždeň v rôznych lesoch, a lúkach v okolí Košíc. Zároveň sa venujeme aj náročnému výcviku poslušnosti, ktorá je súčasťou záchranárskych skúšok. Stále sa učíme... Popritom chodíme na ukážky prác našich záchranárskych tímov alebo organizujeme kynologické podujatia. Okrem psíkov pripravujeme psovodov aj pomocníkov na prácu záchranára a naši členovia absolvujú 33 hodín školenia prvej pomoci, topografické školenia. Máme rôzne prednášky o šírení pachov či cvičenia, ktoré imitujú reálne nasadenie. V našej organizácii máme tímy, ktoré získali certifikáciu IRO MRT vo vyhľadávaní v ruine  a IRO MRT v plošnom vyhľadávaní.  Sú to najťažšie medzinárodné testy vyhľadávania v ruinách alebo na plochách simulujúce reálne nasadenie, na ktoré sa psy aj psovodi pripravujú roky.

 

Aké plemeno sa dá najlepšie vycvičiť za záchranára?

Akékoľvek, aj keď samozrejme sú plemená, ktoré na takúto prácu majú väčšie predispozície. Sú to pracovné alebo poľovné psy. No aj rôzne krížence sú častokrát veľmi šikovné a vedia byť veľmi spoľahlivé. Máme v skupine rôzne plemená - aj čistokrvné psy, aj najdúchov z útulkov.

Aká veľká je vaša komunita?

Naše OZ pôsobí v dvoch mestách – v Bratislave a v Košiciach.  V Košiciach máme 14 a v Bratislave 8 členov.

Obracajú sa na vás polícia alebo hasiči, keď potrebujú pomoc pri hľadaní strateného človeka?

Áno. Keď sa vyhlási pátracia akcia, oslovuje nás aj polícia.

Ako často ste zapojení do pátrania?  Akých najzaujímavejších pátraní ste sa zúčastnili?

Pátracích akcií sa zúčastňujú len skúsené psy preverené skúškami. Naše zapojenie je veľmi individuálne. Je to vždy na rozhodnutí kompetentných.  Stane sa aj to, že sme povolaní do pátracej akcie, kým však prídeme na miesto, akcia je odvolaná, pretože stratený človek sa našťastie našiel. Pri pátracích akciách sa nedá hovoriť o tom, ktoré sú zaujímavé alebo nie. Ale zúčastnili sme sa napríklad pátracej akcie po seniorovi, ktorý sa vybral na prechádzku do lesa. Do akcie bol okrem iných tímov, nasadený aj náš tím -  naša inštruktorka Dagmar so sučkou Zivou, ktorej sa podarilo nešťastného pána nájsť. Síce podchladeného, premočeného, ale živého. Kvôli takýmto momentom sa oplatí roky trénovať.

 

Aký je váš akčný rádius?

Keďže naša organizácia pôsobí v Bratislave a v Košiciach, väčšinou sme zapojení do pátrania v okolí týchto miest.  Z Košíc sme najďalej boli na pátračke v Pavlovciach. Ale samozrejme, nie sme jediná organizácia dobrovoľných kynológov záchranárov. Na Slovensku je ich niekoľko.

Ako je to s nákladmi na tréningy, ale aj na pátracie akcie?

Všetky náklady na výcvik aj pátracie akcie si hradíme sami. Pomáhajú nám príspevky z 2 percent.

Rodina vás podporuje? Vedia vaši kolegovia o tejto záľube?

Bez podpory rodiny by to nešlo. Je to časovo náročná aktivita. Aj moji kolegovia vedia, že sa tejto činnosti venujem. Keďže tieto pátracie akcie môžu byť vyhlásené kedykoľvek, musím si občas narýchlo zobrať dovolenku. Našťastie mám skvelú nadriadenú. Ak sa to len trochu dá, tak mi to umožní.

Spomínali ste, že v júni budú po prvý raz na Slovensku Majstrovstvá sveta FCI záchranárskych psov. Zúčastníte sa? Budete sa podieľať na ich organizácii?

Pre záchranársku komunitu je to veľká vec. Majstrovstvá sveta budú od 12. do 16. júna v Martine a v Banskej Bystrici. Zúčastnia sa ich reprezentačné tímy nielen z európskych krajín ako Nemecko, Taliansko, Slovinsko, Holandsko, Belgicko, Rakúsko či Švajčiarsko, ale i z rôznych krajín celého sveta z Argentíny, Nového Zélandu, Austrálie, Južnej Afriky, Brazílie či Indie. Bude sa súťažiť v troch kategóriách – vyhľadávanie na ploche, v ruinách a  stopy.  Samozrejme, že sa na týchto majstrovstvách zúčastnia najlepší z našej organizácie a ďalší členovia budú  pomáhať aj organizačne. Ale je to aj veľmi finančne náročné. Preto je na Doniu vyhlásená zbierka  Podporte organizáciu FCI Majstrovstiev sveta záchranárskych psov 2024 | Donio, pre tých, ktorí  by chceli toto podujatie podporiť.

Foto: archív Diany Pappovej

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa