Cez sviatky nasýtime matky s deťmi

Článok

Cez sviatky nasýtime matky s deťmi


Dnes sme doručili polovicu z 933 obedov, ktoré darovalo 185 oceliarov.   Prvou zastávkou bolo zariadenie Arcidiecéznej charity - Krízové centrum pre matky s deťmi v Košickej Novej Vsi. Na náš príchod sa tešili. „V centre máme 60 dospelých a 60 detí. Obedy, ktoré ste darovali im veľmi pomôžu.  My im poskytujeme strechu nad hlavou, o stravu sa starajú sami, nevaríme spoločne pre všetkých. Každá rodina má vo svojej izbe chladničku a variť si môžu v spoločnej kuchyni,“ povedal nám Miroslav Firda z Krízového centra a dodal: „Veľkonočné sviatky prežijú sami, neorganizujeme žiadny spoločný program.“

Teplá strava na dva dni, ktorú dostali zadarmo, znamená pre mamy, že budú môcť deťom dopriať na sviatky koláčik, hračku, alebo kúpiť to, čo súrne potrebujú a na čo im nezostávali peniaze.

 

Do vybaľovania obedov sa pustila aj Silvia Hrabčáková z Arcidiecéznej charity.

Našou druhou zastávkou na ceste s rozvozom, spolu s Kamilom Kollarčíkom zo spoločnosti Delirest, ktorá obedy vo forme chladenej stravy uvarila a zabalila, bolo ďalšie zariadenie Arcidiecéznej charity -  Charitný dom sv. Alžbety na Bosákovej ulici.

Boli sme tam už netrpezlivo očakávaní. Chlapi postávali vonku, aby nám pomohli obedy vyložiť a odniesť. „Už sa nás aj vypytovali, kedy prídete. Chladenú stravu od vás dobre poznajú, veď ste tu už boli aj v minulosti. Je to hotová strava, ktorú si stačí zohriať a je veľmi chutná“ hovorí Soňa Hlaváčová.

V tomto zariadení nachádza možnosť prenocovať viac ako 80 ľudí bez domova, plus po jedlo si príde aj vyše dvadsiatka ďalších, z nocľahárne na Fialkovej ulici.  Aj oni si stravu zabezpečujú sami. V zariadení im poskytujú iba priestory, v ktorých si môžu jedlo pripraviť alebo zohriať. Väčšinou si kupujú polotovary, ale nájde sa aj zopár takých, ktorí si sem - tam niečo uvaria.  Výhodu majú tí, ktorí chcú pracovať a chodia pracovať pre iné organizácie alebo mestské časti. Za odpracovanie 4 hodín dostanú stravný lístok. Aj tak sa ich snažia naučiť a viesť k tomu, aby si zabezpečili základné životné potreby sami.

Ak ste sa podelili so svojimi obedmi, určite môžete mať v tomto predsviatočnom období dobrý pocit.  Vaša pomoc nie je totiž iba o jedle. Tých, ktorí nemajú v živote toľko šťastia, hreje pri srdci, že sú ľudia, ktorým ich osud nie je ľahostajný.

Druhú várku darovaných obedov doručíme 4. apríla.

  

 

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa