Botanickú záhradu po roku nespoznáte

Článok

Botanickú záhradu po roku nespoznáte


Dobrovoľníci budú pracovať s hrabľami, štetcami, ale využijú aj hladkú múku. Chcete vedieť, pri čom?

Botanická záhrada Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach je tradičným miestom, kam roky prichádzajú pracovne naladení brigádnici z U. S. Steel počas dobrovoľníckych dní Hutníci pre Košice. Areál najväčšej botanickej záhrady na Slovensku o rozlohe 30 ha vyžaduje neustálu starostlivosť. Skupina nadšených pomocníkov dokáže pohnúť veci dopredu míľovými krokmi. Minulý rok pomohla pri revitalizácii historického rybníka či úprave terénu pri novom návštevníckom centre. Po rekonštrukcii by ste nové vstupné priestory ani nespoznali. Neveríte? Príďte 17. júna na brigádu do botanickej a presvedčte sa na vlastné oči.

Tento rok nás čakajú klasické práce v záhrade, akými sú vyplievanie a presádzanie, rovnako tak aj natieranie lavičiek a drevených konštrukcií.

Nový štrkový povrch čaká chodník k historickému rybníku, vedľa ktorého vyrástol nový domček nad včelími úľmi. Stanete sa milovníkmi apiterapie? Tí nebojácni sa budú môcť počas brigády pustiť do úpravy krovín v okolí rybníka.

Možno ešte neviete, ale fontána pred hlavnou budovou USSK sa bude čoskoro renovovať a na jeseň by tam už mal vzniknúť parčík s jazierkom. Výsadbu rastlín vhodných do vodného prostredia zabezpečí Botanická záhrada UPJŠ a preto jednou z prác pre dobrovoľníkov bude aj príprava substrátu. Namieša sa zo záhradného rašelinového základu a ornice, založí do substrátového boxu a môže niekoľko mesiacov zrieť.

A čo s tou hladkou múkou? „Poslúži na výrobu roztoku s vápenným hydrátom, ktorým sa budú bieliť sklenené steny a strecha skleníka, aby boli rastliny chránené pred prudkým slnkom,“ vysvetľuje Robert Gregorek, vedúci Oddelenia okrasných a úžitkových rastlín. Dobrý tip aj pre domáce skleníky

Práce je v botanickej záhrade vždy neúrekom, hlavne vonku, ale pokiaľ by trochu pršalo, časť prác sa presunie do skleníkov alebo pod prístrešky.

Odmenou pre 35 dobrovoľníkov bude aj možnosť pozrieť si výstavu exotických motýľov, samozrejme, okrem pobytu na čerstvom vzduchu a pocitu užitočnej práce na zveľaďovaní zelenej oázy Košíc.

 

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa