Zdravé hospodárstvo potrebuje zdravý oceliarsky priemysel

Článok

Zdravé hospodárstvo potrebuje zdravý oceliarsky priemysel


Zaujal ma jeden z titulkov na web stránkach   "Zdravé hospodárstvo potrebuje zdravý oceliarsky priemysel".

Ako sa píše v článku: Oceľ je všade v našich životoch z rôzneho dôvodu. Oceľ je skvelým spolupracovníkom, ktorý kooperuje so všetkými ostatnými materiálmi na podpore rastu a rozvoja. Oceľ je základom pokroku posledných 100 rokov. Oceľ bude rovnako dôležitá pre splnenie výziev ďalších 100 rokov.

Kľúčové fakty:

• Priemerná svetová spotreba ocele na obyvateľa sa neustále zvyšovala zo 150 kg v roku 2001 na približne 230 kg v roku 2020, čím sa svet stal prosperujúcim.
Oceľ sa používa v každom dôležitom priemysle;
energetike, stavebníctve, automobilovom priemysle a doprave, infraštruktúre, obaloch a strojoch.
• Predpokladá sa, že do roku 2050 sa spotreba ocele zvýši o približne 20 % v porovnaní so súčasnou úrovňou, aby sa uspokojili potreby našej rastúcej populácie.

• Mrakodrapy umožnila budovať oceľ. Sektor bývania a stavebníctva je dnes najväčším spotrebiteľom ocele, pričom využíva viac ako 50 % vyrobenej ocele.

V tejto súvislosti si čoraz viac uvedomujeme, akým dôležitým a strategický je oceliarsky priemysel pre ekonomiku a rozvoj ostatných oblastí hospodárstva.

Podporou dekarbonizácie nášho oceliarskeho priemyslu máme obrovskú príležitosť výrazne zredukovať uhlíkovú stopu pri výrobe ocele, čo následne znamená i zníženie konečnej uhlíkovej stopy v každom odvetví priemyslu, ktorý nakupuje našu oceľ.


Na fotke: Shanghai Steel Tower (zdroj: worldsteel.org)

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa