Pred pár dňami sa v Prahe konala súťaž Delirestu - Culinary Cup – slovenské a české kolo. Témou bola polievka ako hlavné jedlo, teda veľká polievka, ktorá obsahuje aj proteín (vajíčko, syr alebo mäso), a ktorá dokáže zasýtiť. Súťažilo spolu 17 kuchárov – 9 bolo z Čiech a 8 zo Slovenska.
„Jeden z nominovaných zo súťaže odstúpil, oslovili sme preto náhradníka Michala Balucha (na titulnej snímke) z našej kuchyne vo Vstupnom areáli. Michal prišiel, uvaril najlepšiu polievku a vyhral. Stal sa tak našim majstrom Slovenska,“ povedal nám Fero Sedlák, šéfkuchár a kreatívny šéf Delirestu, ktorý vlani vyhral medzinárodné kolo tejto súťaže a v tomto ročníku bol členom technickej poroty.
Okrem Michala sa súťaže zúčastnila aj Monika Tóthová, ktorú poznajú všetci hostia Repre reštaurácie vo Vstupnom areáli ako vždy usmiatu a srdečnú čašníčku. Čo už možno hostia nevedia, Monika sa občas postaví aj do kuchyne a zoberie do ruky varešku. Varí veľmi chutné polievky a omáčky.
„Na súťaži navarila lepšie ako niektorí šéfkuchári,“ hodnotí kolegyňu Fero Sedlák: „Jej dominantou je kvalitná, domáca strava. Je veľmi dobrá v tradičnej kuchyni, ktorú poznáme od našich starých rodičov a ozvláštni kuchyňu aj o také jedlá, ktoré mladým, moderným kuchárom chýbajú. Počas súťaže mala Monika okolo seba najväčšiu čistotu. Žiadny šéfkuchár nemal na svojom stole taký poriadok ako ona.“
„Brala som to športovo,“ hovorí Monika a dodáva: „ale mala som aj trocha trému. Uvariť polievku za hodinu je náročné. Rozhodla som pre maďarskú polievku, ktorá hosťom aj u nás, v Repre, vždy chutí - Jókai bab leves (fazuľová polievka s údeným mäsom a zeleninou).“
Michal Balucha , ktorý v kuchyni spoločnosti Delirest vo Vstupnom areáli pracuje iba od septembra, našiel inšpiráciu v ázijskej kuchyni: „Predtým som pracoval v jednom bistre v Prešove, kde sme pripravovali najmä raňajky a ázijské polievky. Tak som si veril. Na súťaži som preto varil ázijskú polievku „tomka“. Je to kokosová polievka so zázvorom a chilli, grilované kuracie mäso a grilovaná zelenina. Podmienkou bolo použiť sezónnu zeleninu, tak som zvolil tekvicové pyré. Som rád, že som túto súťaž vyhral. Chcem sa poďakovať za dôveru.“
Michal postupuje do Česko – Slovenského finále, v ktorom budú súťažiť traja slovenskí a traja českí kuchári. Najlepší traja povedú tímy na medzinárodnej Culinary Cup. Česko – Slovenské finále sa uskutoční vo februári, opäť v Prahe a členom poroty by mala byť legenda medzi českými šéfkuchármi - Zdeněk Pohlreich.
Fero Sedlák má so svojim mladým kolegom, ktorý bol dokonca jeho žiakom, aj ďalšie plány: „Michal varí v kuchyni vo Vstupnom areáli špeciality, stará sa o teplý bufet a dohliada na výrobu sladkých pohárov. Po novom roku by sme chceli, aby jeho jedlá ochutnali aj naši zákazníci v jedálni ÚMD, v Repre reštaurácii a možno aj v iných prevádzkach Delirestu v rámci Slovenska.“
Foto: archív Fera Sedláka