Vynovené postele na geriatrii

Článok

Vynovené postele na geriatrii


Symbolický šek na 200 tisíc eur odovzdali riaditeľovi Vysokošpecializovaného odborného ústavu geriatrického sv. Lukáša v Košiciach Jurajovi. Sýkorovi riaditeľ pre Vonkajšie vzťahy Ján Bača a správkyňa Nadácie U. S. Steel Košice Slávka Tvrdoňová.

V piatok 27. októbra 2023 vo Vysokošpecializovanom odbornom ústave geriatrickom sv. Lukáša v Košiciach slávnostne otvorili rekonštruované 5. poschodie. 

„S prácami na rekonštrukcii piateho poschodia sme začali 22. februára 2022. Použili sme pri tom rôzne ekologické materiály, moderné  technológie. Každá izba je bezbariérová, disponuje  protipožiarnymi systémami, pripojením na internet,  a to nielen  pre potreby personálu,  keďže prechádzame na digitálnu lekársku vizitu, ale aj pre potreby pacienta. Lôžka, v každej izbe sú tri, sú vybavené bezdrôtovým zvolávacím systémom  pacient - sestra. Funguje aj na princípe zvončeka na náramku, ktorým si pacient môže pohodlne z postele privolať v prípade núdze pomoc. Izby sú plne klimatizované,  majú  centrálny prívod kyslíka, kamerové systémy i televízor, kúpeľne sú priestranné. Izby teda disponujú kvalitným materiálno-technickým vybavením, ktoré sme si mohli zadovážiť vďaka finančnému daru Nadácie U. S. Steel Košice.  Chcel by som sa za to nášmu partnerovi poďakovať. Naozaj nám výrazne pomohol a posunul nás v našom úsilí dopredu,“ uviedol pred slávnostným prestrihnutím pásky riaditeľ ústavu Juraj Sýkora.

Novým priestorom požehnal  mons. Bernard Bober, slovenský rímskokatolícky arcibiskup, metropolita Košickej arcidiecézy. Pozvaní hostia, medzi ktorými nechýbali riaditeľ pre Vonkajšie vzťahy  U. S. Steel Košice Ján Bača a správkyňa Nadácie U. S. Steel Košice Slávka Tvrdoňová, potom absolvovali prehliadku vynovených izieb.

Finančná injekcia vo výške 200 tisíc eur od Nadácie U. S. Steel Košice pomohla ústavu vybaviť novotou dýchajúce priestory, ktoré už dnes prijmú prvých pacientov, zdravotníckymi prístrojmi a inými pomôckami. Poskytovanie zdravotnej a sociálnej starostlivosti o chorých seniorov, dlhodobo chorých a zomierajúcich pacientov bude kvalitnejšie aj vďaka novým elektrickým posteliam s nočnými stolíkmi, ktoré nahradili desať i dvadsaťročné špeciálne lôžka. Disponujú sesterským modulom na obsluhu a polohovanie pacienta, sú ľahko rozoberateľné a sú z materiálov, ktoré možno bez problémov dezinfikovať. Personál si pochvaľuje najmä moderný bezdrôtový  vyvolávací systém  pacient – sestra.

Finančná podpora nadácie poslúžila i na nákup nových fyzioterapeutických prístrojov na magnetoterapiu a elektroliečbu, ktoré sa aplikujú pri chronických, akútnych, ale aj pooperačných stavoch. Moderný kombinovaný elektroliečebný prístroj zasa slúži okrem elektroterapie aj na ultrazvukové vyšetrenie. „S jeho pomocou denne vyšetríme tridsať až štyridsať pacientov. Bude teda dosť vyťažený,“ konštatoval fyzioterapeut Samuel Caban. „Indikáciami sú napríklad stavy po zlomenine. Slúži okrem iného na zmiernenie opuchu mäkkých tkanív, bolesti a celkové prekrvenie končatiny.“ 

Prihláste sa a získajte prístup k zaujímavému obsahu

Prihlásiť sa